preskoči na sadržaj

Osnovna škola Sveti Križ Začretje

 > Naslovnica
vijesti

Predstavljanje programa srednjih škola

Autor: Kristina Varžić, 15. 4. 2024. 09:35

ponedjeljak, 22. travnja 2024. godine u 18:00 sati, u predvorju Osnovne škole Sveti Križ Začretje organizira se predstavljanje programa srednjih škola za učenike 7. i 8. razreda te njihove roditelje.  Prisutnima će svoje programe predstaviti SŠ Pregrada, SŠ Krapina, SŠ Zabok, SŠ Bedekovčina, SŠ Oroslavje, SŠ Konjščina, Gimnazija A. G. Matoš Zabok, ŠUDIGO te im se obratiti predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Obrtničke komore Krapinsko- zagorske županije i Hrvatske obrtničke komore. Po završetku prezentacija, sve će prisutne srednje škole pripremiti informativni pult na kojem će učenici i roditelji moći dobiti sve informacije o željenom srednjoškolskom programu. Pozivamo sve učenike 7. i 8. razreda, kao i njihove roditelje, da se odazovu prezentaciji programa srednjih škola. 

 [više]

Tri kemijske zagonetke

Autor: Kristina Varžić, 18. 4. 2024. 11:49

   I ove godine nam je bila iznimna čast što nam je izv. prof. dr. sc. Tomislav Portada, kemičar i popularizator znanosti zaposlen na Institutu Ruđer Bošković, održao radionicu “Tri kemijske zagonetke” za devetero učenika osmih razreda naše škole uz asistenciju Helene Peter Jelenčić, prof. kemije u 18. Gimnaziji Zagreb. Radionica je iz ciklusa "Kemijsko-inženjerskih radionica HDKI-ja". Započela je uvodnim predavanjem u kojem je prof. Portada učenicima objasnio zadatke i pravila, s posebnim osvrtom na mjere opreza pri radu s kemikalijama. U prvom zadatku učenici su samostalno identificirali kiseline, lužine i indikatore, u drugom, naslovljenom "Plava boca", promatrali su reakciju između metilenskog modrila i glukoze, a tema treće zagonetke bila je reakcija ugljikovog dioksida s natrijevom lužinom. Učenicima se radionica svidjela i bila im je prilika da nauče nešto više od sadržaja koji se uče u okviru redovne nastave kemije. Na kraju druženja najavljeno je da će se slična radionica održati i iduće školske godine za novu grupu učenika. Zahvaljujemo i osoblju Tehničkog muzeja na srdačnosti i gostoprimstvu.

   Sudjelovali su učenici: Lea Franc, Karolina Kučko, Gabrijela Hundrić-Rogić, Stipe Matanović, Dominik Mraz, Gabrijela Peroš, Petra Sinković, Ian Čičak i Mihaela Petreković

Prije sudjelovanja u radionici obišli smo Muzej iluzija gdje smo se jako dobro zabavili!

Fotografije možete vidjeti u galeriji!                       

                                 Jadranka Tepeš, učiteljica kemije

 [više]

HEP-ova donacija Svjetlo na zajedničkom putu

Autor: Kristina Varžić, 16. 4. 2024. 19:15

   Ponosno objavljujemo da je naša škola dobitnik donacije HEP-ovog natječaja Svjetlo na zajedničkom putu i time je osigurala sredstva za realizaciju druge faze projekta Rado bih radio! Financiranje prve faze projekta koji je potekao od strane Vijeća učenika omogućeno je sredstvima osiguranim iz dječjeg participativnog proračuna Krapinsko-zagorske županije (http://os-sveti-kriz-zacretje.skole.hr/?news_hk=1&news_id=1342&mshow=290#mod_news)  čime su uređeni i opremljeni školski tonski studio i radio. Ta sredstva nisu bila dovoljna za ozvučenje kompletne škole, a sada su dobivanjem HEP-ove donacije i ona osigurana. Pozitivni rezultat na natječaju Svjetlo na zajedničkom putu daje nam zeleno svjetlo za skori početak funkcioniranja našeg školskog radija! Autorice druge faze projekta jesu pedagoginja Martina Ilić i knjižničarka Kristina Varžić.

Veselimo se početku rada školskog radija!

https://www.hep.hr/drustvena-odgovornost/sponzorstva-i-donacije/natjecaj-za-donacije-2024/3771

 [više]

Aktivnosti Vjeronaučnih kreativaca

Autor: Kristina Varžić, 16. 4. 2024. 19:05

  Učenici PŠ Mirkovec, koji pohađaju izvannastavnu aktivnost Vjeronaučni kreativci, ove su godine ostvarili suradnju sa OŠ Jelsa, iz Jelse na Hvaru. Naši su učenici upoznali uskrsne običaje specifične za ovaj dio Lijepe naše. 
  Učenici iz Jelse su nam poklonili oblutak sa gradske plaže koji su oslikali uskrsnim motivima, a nismo ni mi njima ostali dužni, napravili smo im licitarska srca i poklonili jednu kuhaču sa specifičnim zagorskim motivom koje su postavili u hol svoje škole. Nadamo se kako će ova i slične suradnje, postati tradicija u našoj školi.
 Fotografije pogledajte u galeriji.
 [više]

Učenici iz PŠ Sekirišće u obilasku mjesta

Autor: Kristina Varžić, 11. 4. 2024. 12:03

  U utorak 9. travnja učenici PŠ Sekirišće bili su na terenskoj nastavi u sklopu koje su upoznali kulturne ustanove svoga mjesta. Učenici su posjetili Obiteljsku zbirku obitelji Jačmenica, crkvu Uzvišenja svetoga križa, Općinsku knjižnicu i čitaonicu, Muzej Žitnica, Galeriju Rudi Stipković te vatrogasnu postaju u sklopu koje se nalazi i galerija. Za kraj dana učenici su pogledali kazališnu predstavu Mi o vuku te uz smijeh zaokružili prekrasan dan pun kulture.
Zahvaljujemo se na gostoprimstvu svim našim domaćinima: gospođi Nadi Jačmenica, velečasnom Vladimiru Drnetiću, DVD Sveti Križ Začretje i Franji Kučku.
 
Fotografije pogledajte u galeriji.
 [više]

Dan škole i 186. rođendan škole

Autor: Kristina Varžić, 10. 4. 2024. 19:55

   Iako nam se svima čini da smo prije kratkog vremena proslavili 185. rođendan naše škole, već nam je došao i 186.! Obilježili smo ga na sasvim drugačiji način – igrom, zabavom i sportom! Ako smo prošle godine bili svečani i ozbiljni, ove godine bili smo sve osim toga! Učenicima smo omogućili nenastavni dan u kojem im je jedini zadatak bio da se pet sati dobro zabavljaju! Tko je od njih u tome koliko uspio, ovisilo je o njima samima! Vjerujemo kako će ovakav Dan škole učenicima ostati u dobrom sjećanju.

A kako smo to uspjeli organizirati za svih naših četiristotinjak učenika i vrtićevce koji su  nam se pridružili u proslavi i igri? I ovoga puta pokazalo se koliko je dobra suradnja s roditeljima bitna za uspješno funkcioniranje škole! Obitelj Jeršek, koja posjeduje obrt za zabavne djelatnosti, ponudila je donaciju za učenike – oni su svojim spravama naše školsko igralište pretvorili u veliki zabavni park. Neumorno su raspoređivali grupe učenika, upućivali ih u funkcioniranje opreme i pomagali im u igri. Još jednom im ovim putem zahvaljujemo na svem trudu, entuzijazmu i spremnosti na suradnju, a fotografije s osmijesima na dječjim licima govore više od svih riječi!  

Sretan nam 186. rođendan!

 

 [više]

Terenska nastava šestaša

Autor: Kristina Varžić, 11. 4. 2024. 12:11

   Učenici šestih razreda baš uoči proljetnih praznika, točnije 27. ožujka, bili su na terenskoj nastavi u Zagrebu.

U Gradskome kazalištu Žar ptica gledali su predstavu „Ako kažeš, gotov si“ koja govori o problemu vršnjačkoga nasilja te prikazuje poteškoće, muke i nesigurnosti tinejdžera koje se stvaraju na njima dobro poznatom terenu škole.

Poslije predstave posjetili su Tehnički muzej Nikola Tesla te obišli njegove najvažnije dijelove: rudnik, transformaciju energije, kabinet Nikole Tesle, prometna sredstva te planetarij. Iako su se neki učenici doslovno igrali strujom u kabinetu našega najpoznatijeg znanstvenika, drugi bili zatvarani u kaveze, a treći pokušavali pronaći zlato u muzejskom rudniku, svi su se sretno i neozlijeđeno vratili kući u poslijepodnevnim satima.

Fotografije se nalaze u galeriji.

                          Nikolina Fruk, učiteljica hrvatskoga jezika

 [više]

17. glumački festival i u našoj školi

Autor: Kristina Varžić, 9. 4. 2024. 20:34

   U ponedjeljak, 9. 4., je u našoj školi gostovalo kazalište Lectirum teatar iz Zagreba. Odigrali su predstavu Sretni ljudi koja je realizirana u sklopu 17. festivala GFUK i po Zagorju. 

 [više]

Kazalište u gostima

Autor: Kristina Varžić, 9. 4. 2024. 12:41

  Učenici razredne nastave su u utorak, 9.travnja, bili u Pastoralnom centru na kazališnoj predstavi "Mi o vuku".

  U goste su nam došli glumci Manuela Svorcan i Bojan Jambrošić koji su nas  zabavili  i nasmijali suvremenom izvedbom poznatih bajki.

  Doživljaj su upotpunili veselim pjesmama i plesnim pokretima.

Uživali smo u kreativnoj  i duhovitoj izvedbi dvoje divnih mladih ljudi. 
 
Fotografije pogledajte u galeriji.
 [više]

Dani hrvatskoga jezika

Autor: Kristina Varžić, 9. 4. 2024. 12:33

   Kako se u kajkavskim govorima kaže za kišu, drvo ili zvijezdu? Treba li u kajkavskome pisati glas ć ili se sve bilježi glasom č? Možemo li osmisliti hrvatske riječi koje će biti bolje od nekih stranih kojima se svakodnevno koristimo? Kako guščjim perom uredno ispisati glagoljična slova? Ovo su pitanja koja su mučila naše učenike zadnjih tjedana…

Tijekom ožujka učenici viših razreda sudjelovali su u aktivnostima kojima se obilježio Mjesec hrvatskoga jezika. Prevodili su poznate pjesme naših pjesnika s književnoga jezika na svoj lokalni govor i kajkavsko narječje. Osmišljavali su novotvorenice – nove hrvatske riječi za imenice mobitel, lazanje te za glagol skrolati. Sudjelovali su na dvije glagoljičke radionice na kojima su se djeca upoznavala s glagoljicom kao starohrvatskim pismom te transliterirali originalne gljagoljaške tekstove na latinicu. Rješavali su i matematičke zadatke koristeći glagoljicu.

Hrvatski je jezik 1. srpnja 2013. godine postao 24. službeni jezik Europske unije pa je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje već 2014. g. pokrenuo manifestaciju Mjesec hrvatskoga jezika. Željeli su podići razinu svijesti o važnosti očuvanja tog neraskidivog dijela hrvatskoga nacionalnog identiteta - materinskoga jezika. Upravo je Međunarodni dan materinskoga jezika 21. veljače uzet kao početak Mjeseca hrvatskoga jezika, a završetak je 17. ožujka, na dan objave Deklaracije o nazivu i položaju  hrvatskoga književnog jezika iz 1967. godine. Hrvatski je sabor 1997. godine utemeljio Dane hrvatskoga jezika koji traju od 11. do 17. ožujka.

Hrvatskim jezikom govorimo, na njemu mislimo i osjećamo…on je dio nas i mi smo dio njega. On je naš u svim svojim oblicima, narječjima i govorima. Ako ga mi ne čuvamo i ne njegujemo, tko će? 

Fotografije pogledajte u galeriji.

                    Nikolina Fruk, učiteljica hrvatskoga jezika

 [više]

Proljetne radionice

Autor: Kristina Varžić, 9. 4. 2024. 10:33

  U sklopu Mjeseca darovitosti, a pod pokroviteljstvom Krapinsko- zagorske županije i Radne skupine Futura, za vrijeme proljetnog odmora učenika održane su proljetne radionice za darovite, talentirane i motivirane učenike predmetne nastave naše škole.  Radionice pod nazivom Mogu li Picasso i plastika zajedno (voditeljica: učiteljica Silvija Bartulović) i Prirodni sapuni (voditeljica: učiteljica Jadranka Tepeš) okupile su veliki broj zainteresiranih. Učenici su imali priliku nešto novo naučiti, ali i kreativno se izraziti kroz samostalan praktičan rad. Dokazali su da se umjetnička djela mogu stvarati  reciklirajući plastični materijal te da  se prirodni sapuni mogu proizvesti i u kućnoj proizvodnji. Proces nastanka učeničkih uratka i krajnje rezultate možete pogledati u galeriji.

 [više]

Hippo međunarodno natjecanje iz engleskog jezika

Autor: Kristina Varžić, 9. 4. 2024. 07:28

   U petak, 15. 3. 2024. održao se prvi krug Hippo međunarodnog natjecanja iz engleskog jezika. U našoj školi u natjecanju je sudjelovalo 63 učenika u 4 kategorije, a 9 učenika plasiralo se na državno finale/svjetsko polufinale HIPPO olimpijade. Učenici koji sudjeluju u sljedećem krugu natjecanja, koje će se održati 19.4. 2024., su:

Little Hippo - Marta Martinjak, Jakov Mihovilić i Nikolina Mihaljinec;

Hippo 1 - Ivan Kotarski;

Hippo 2 - Gabriela Buterin, Dorijan Ferenčak i Samuel Bešker;

Hippo 3 - Dorotea Dijaković i Dora Štaba.

 

Čestitamo svim učenicima na sudjelovanju i odličnim rezultatima, a našim polufinalistima želimo puno uspjeha u sljedećem krugu.

              Učiteljice engleskog jezika - Ivana Junković, Emanuela Mijatović i Maja Čajko

 [više]

Proljetne aktivnosti u PŠ Mirkovec

Autor: Kristina Varžić, 29. 3. 2024. 11:54

  Prije odlaska na proljetne praznike bili smo vrlo aktivni u obilježavanju dana koji su nam došli.

 Prigodnim skupljanjem narcisa za Udrugu za borbu protiv raka dojke uključili smo se humanitarnu akciju. Taj dan obilježili smo i prvi dan proljeća šetnjom u školskoj okolici.

 Obilježili smo i Dan osoba s Down sindromom pod geslom – „Poštujmo i prihvatimo različitosti!“

 22.ožujka – Svjetski dan voda obilježili smo prigodnim razgovorom, pisanjem poruka i osvijestili da nam „Voda život znači!“

Fotografije pogledajte u galeriji.

Učenici i učiteljice PŠ Mirkovec

 [više]

Sjajni rezultati mladih tehničara

Autor: Kristina Varžić, 27. 3. 2024. 09:24

   20.ožujka 2024. održano je Županijsko natjecanje Mladih tehničara u Osnovnoj školi Janka Leskovara u Pregradi. Učenici naše škole natjecali su se u različitim područjima tehičke kulture te su postigli slijedeće rezultate:
 
1.mjesto - Roko Novački, kategorija Maketarstvo i modelarstvo
1.mjesto - Marija Belanović, kategorija Fotografija
5.mjesto - Tin Zubić, kategorija Graditeljstvo
7.mjesto - Tino Šereg, kategorija Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina
 
Čestitke učenicima i mentorici!
 [više]

Ljubičasti dan u PŠ Mirkovec

Autor: Kristina Varžić, 26. 3. 2024. 21:22

   "Ljubičasti dan“ – 26.ožujka – dan kad se iskazuje solidarnost s osobama koje imaju epilepsiju. Ove godine pridružili su se i učenici PŠ Mirkovec i pružili podršku svim osobama s epilepsijom. Imali su predavanje i radionicu Kako je i zašto nastao ljubičasti dan, koju je održala gđa. N. Ferenčak, nastavnica, doktorandica Srednje škole Bedekovčina. U prvom dijelu naučili su osnovne informacije o epilepsiji, a u drugom, praktičnom kako pružiti pomoć osobi koja ima napadaj. Učenici su najaktivniji bili u okretanju osobe u bočni položaj. Cilj ove radionice bio je educirati djecu i učitelje kako bi mogli ispravno i bez straha postupiti i pomoći osobi koja ima napadaj. Posebna zahvala predavačici koja je svojim nesebičnim odvajanjem vremena omogućila realizaciju ovog edukativnog sata. Zahvaljujući njezinom kreativnom, pristupačnom i nadasve profesionalnom načinu izlaganja te svojim stručnim savjetima i sugestijama postigla je iznimnu suradnju učenika, koji su to na kraju sata pokazali iskazujući svoje osjećaje nakon održane radionice. Fotografije pogledajte u galeriji.

Ljubičasti dan je obilježen i u 2.b razredu. Učenici su usvojili osnovne informacije o epilepsiji te pisali poruke podrške prijatelju iz razreda koji se suočava sa spomenutom dijagnozom. Njihove fotografije možete pogledati u galeriji

 [više]

Odlični rezultati informatičara

Autor: Neven Gradečak, 26. 3. 2024. 11:50

Održano je županijsko natjecanje iz informatike gdje su naši učenici ostvarili odlične rezultate. 


Osnove informatike:
Aleksandar Krznar 7. r - 3. mjesto
Mihaela Petreković 8. r  - 3. mjesto

Digitalne kompetencije:
Samuel Bešker 6. r – 2. mjesto
Roko Novački 5. r - 7. mjesto
Ivan Kotarski 5. r - 8. mjesto
Sebastian Škreblin 6. r - 9. mjesto
Dorian Marić 5.r - 11. mjesto

Primjena algoritama:
Roko Novački 5. r – 1. mjesto
Dorian Marić 5. r – 2. mjesto
Ivan Kotarski 5.r – 3. mjesto
Antonio Roginić 6. r – 2. mjesto

Učenik Roko Novački pozvan je na državno natjecanje iz kategorije primjena algoritama!

Mentori:

Damjan Zagorec,

Neven Gradečak

 [više]

Proljetne radionice za darovite, talentirane i motivirane učenike Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristina Varžić, 25. 3. 2024. 11:37

Zainteresirani učenici mogu se prijaviti za naše proljetne radionice.

Suglasnost se nalazi u privitku!

 [više]

Dan očeva

Autor: Kristina Varžić, 20. 3. 2024. 08:25

Dan očeva se u raznim krajevima svijeta slavi na različite datume, a u Hrvatskoj je to 19. ožujak. Datum je odabran jer je to spomendan Svetog Josipa, zaštitnika Hrvatske, kojeg je Hrvatski sabor proglasio zaštitnikom naše zemlje još davne 1687. godine. 
I mi smo u školi obilježili dan svih očeva prigodnim tekstovima, izradom diploma i čestitki kako bismo svojim tatama zahvalili za sve što čine za nas.
 
Svim očevima želimo sretan njihov dan!!! 🦸🏻🧑🏻‍🚒👨🏻‍🔬👨‍💼
 
Fotografije možete vidjeti u galeriji.
 
 
 
 
 
 [više]

Dan sv. Patrika

Autor: Kristina Varžić, 18. 3. 2024. 11:26

   Bliži se proljeće i svi već žudimo za zelenom bojom u prirodi. Kako bismo to ubrzali, mi smo u petak pozelenili svoj školski dan! Kako? Obilježili smo Dan sv. Patrika, pričali smo o Irskoj, djetelini s tri lista, leprikonima i vrčevima punim zlata. U knjižnici je pripremljena izložba zelenih knjiga iz knjižničnog fonda i nagradna igra za sve učenike koji su se željeli u nju uključiti. Jedini uvjet bio je da na sebi imaju nešto zeleno! Uručene su tri nagrade za najsretnije sudionike, a najviše sreće imali su Lovro Tretinjak, Sara Tumpa i Marko Tumpa, svo troje iz sedmih razreda!

 Prema tradiciji, svi koji toga dana nisu obučeni u zeleno mogli bi biti uštipnuti od strane „zelenih“. Bio je to jedan dinamičan i „drugačiji dan“, a obilježavanju su se pridružili i učenici iz PŠ Mirkovec.

Fotografije možete vidjeti u galeriji.

 [više]

Dan narcisa

Autor: Kristina Varžić, 15. 3. 2024. 10:27

   Udruga Europa Donna Krapina već duži niz godina provodi aktivnosti za podizanje svijesti o važnosti borbe protiv karcinoma dojke. Prve proljetne subote obilježava se Dan narcisa, spoj humanitarne akcije i javnozdravstvene kampanje. Prikupljena sredstva od prodaje narcisa namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Narcise su simbol dolaska proljeća, nade i novog života te su i simbol pružanja podrške oboljelim ženama.

Ovogodišnja akcija održava se u subotu, 23. ožujka 2024., na Trgu Ljudevita Gaja u Krapini.

Pozivamo sve koji mogu i žele na darivanje narcisa za ovu hvalevrijednu akciju. Zainteresirani se mogu javiti u Udrugu.  

 [više]

Natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa

Autor: Kristina Varžić, 13. 3. 2024. 07:43

   U subotu, 9. ožujka 2024., održano je Natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa. Cilj natjecanja je potaknuti djecu i mlade na humanitarno djelovanje u zajednici te promovirati čovjekoljublje i humane vrednote. Ekipe podmlatka su odmjerile snage u znanju i vještinama pružanja prve pomoći te u znanju iz područja ljudskih i dječjih prava, međunarodnog humanitarnog prava i znanju o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.
Ekipa iz naše škole pod nazivom Crvene rajčice sudjelovala je u sastavu Katja Jeršek- vođa ekipe (6. b), Ana Martinjak (7. a), Sara Tumpa (7. a), Luciana Ferketin (6. b), Gabriela Buterin (6. b) i Dora Filipaj (6. b).
Učenice su osvojile treće mjesto. Hvala im što su svoje slobodno vrijeme subotom iskoristile za promociju škole.
 [više]

Radionice za darovite učenike

Autor: Kristina Varžić, 12. 3. 2024. 13:19

 [više]

Hippo natjecanje iz engleskog jezika

Autor: Dario Šimag, 12. 3. 2024. 12:02

U petak, 15. 3. 2024. u 13 sati održat će se Hippo natjecanje iz engleskog jezika. Molimo učenike da dođu 10 minuta prije početka natjecanja kod učionice engleskog jezika.

Natjecanje traje oko 60 minuta. Molimo roditelje da sami organiziraju prijevoz učenika kućama nakon natjecanja.

 Učiteljice engleskog jezika

 [više]

Svjetski dan palačinki

Autor: Kristina Varžić, 12. 3. 2024. 10:23

   Jučer je bio svjetski dan palačinki, slastice koja je postala tradicija u brojnim zemljama. Desert je to omiljen u svim krajevima svijeta, a smjesa je napravljena od mlijeka, jaja, brašna i soli i to je to.
Palačinke se rade tako da se rijetka ili gusta smjesa peče na vrućoj ploči ili tavi, a zatim se dobiveni oblik puni, rola ili jednostavno premazuje i posipa različitim nadjevima, piše Jutarnji list.
Francuzi imaju crepes, Amerikanci pancakes, u Aziji postoji čitav niz jela koja se pripremaju sličnim metodama, ali u posljednje vrijeme prilično su popularne souffle palačinke, Rusi imaju bline, Nizozemci poffertjes, a postoji i nešto što se zove Dutch baby palačinka, ali zapravo uopće ne dolazi iz Nizozemske. Palačinke su, dakle, jedno od najpopularnijih jela na svijetu, bez obzira na sastav i formu u kojoj dolaze.
Ipak, palačinke kakve su najpoznatije nama zapravo su francuske crepes. Vjeruje se da su nastale još u 13. stoljeću, kada je jedna kućanica iz Bretanje slučajno prolila heljdinu kašu po ploči za pečenje. Iako je upravo to najpoznatija priča o nastanku, postoji i vjerovanje da su prve palačinke napravljene 472. godine, kada su ponuđene francuskim katoličkim hodočasnicima u Rimu.
Francuzi i Belgijanci palačinke slave početkom veljače, a mi u to vrijeme tek počinjemo sanjati o prvim krafnama i palačinke nam nisu niti na kraj pameti, piše Jutarnji. Ostatak svijeta odlučio je da će se Svjetski dan palačinki održavati krajem veljače ili početkom ožujka. 
Osim Jour des Crepes, 2. veljače je i dan kada se obilježava La Chandeleur. Datum označava 40 dana nakon Božića i zapravo je dan Isusova prikazanja u hramu. U Francuskoj se danas na taj dan uglavnom jedu palačinke, i to u društvu prijatelja i obitelji.
Kako su u palačinkama jučer uživali učenici PŠ Mirkovec, pogledajte u fotogaleriji.
 [više]

Županijsko natjecanje iz fizike

Autor: Kristina Varžić, 6. 3. 2024. 08:03

   27.2. je u Osnovnoj školi u Zlataru održano Županijsko natjecanje iz fizike. Naša Marija Belanović, kao i ostalih 15 najboljih učenika iz županije, hrabro se suočila s ekstremno zahtjevnim zadatcima koje niti jedan učenik nije uspio savladati do kraja. Osvojila 8. mjesto s 25 bodova dok je najuspješniji natjecatelj imao 34 boda. Ponosni smo na našu Mariju koja se suočila s dosad najizazovnijim natjecanjem iz fizike.

                       Valentina Šikeždi, učiteljica fizike

 [više]

Psihološko savjetovalište Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristina Varžić, 1. 3. 2024. 16:27

Obavještvamo vas kako su u sklopu Psihološke službe Doma zdravlja Krapinsko- zagorske županije otvorena psihološka savjetovališta u ambulantama na lokacijama: Krapina, Oroslavje i Bedekovčina. Psihološko savjetovanje i tretmani dostupni su učenicima naše škole, bez uputnice, uz narudžbu na istaknuti broj telefona ili e- mail adresu pojedine ambulante. Više informacija možete pronaći u priloženom letku u nastavku.

 [više]

Promjena školske smjene

Autor: Kristina Varžić, 1. 3. 2024. 12:51

   Zbog provođenja nacionalnih ispita u 4. razredima, dolazi do promjene smjene za razrednu nastavu.

Sljedeći tjedan (4.3. - 8.3.2024.) će učenici prvih i drugih razreda izvanredno biti u popodnevnoj smjeni, a prijevoz učenika će se odvijati po uobičajenom popodnevnom rasporedu. Nastava će im se održavati po rasporedu sati za popodnevnu smjenu. 

U ponedjeljak, 4.3.2024., učenici 3. i 4. razreda dolaze na nastavu ujutro.

 [više]

Zimske radionice

Autor: Kristina Varžić, 29. 2. 2024. 17:43

   Tijekom zimskog odmora učenika u našoj su se školi održale dvije radionice za darovite, talentirane i  motivirane učenike.  Radionice pod nazivom Dramske igre i Apstraktno slikanje okupile su veliki broj sudionika, učenika razredne i predmetne nastave. Naučili smo prepoznati apstraktne slike, slikati upotrebom slikarskog nožića, koristiti se tehnikama kreativnog izražavanja te osmisliti i izvesti kraći skeč. Atmosfera je bila radna, ali izrazito vesela, u što se možete i sami uvjeriti kroz priložene fotografije

 [više]

Dan ružičastih majica

Autor: Kristina Varžić, 28. 2. 2024. 20:25

  Dan ružičastih majica Međunarodni je dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. I mi smo ga obilježili u našoj školi koja je danas bila prepuna majica i raznih modnih dodataka u svim nijansama ružičaste boje. Svojim oblačenjem, izradom plakata i realizacijom tematskih nastavnih satova iskazali smo svoju osviještenost o važnosti tolerancije među mladima. 

Fotografije pogledajte ovdje.

 [više]

Županijsko natjecanje iz matematike

Autor: Kristina Varžić, 27. 2. 2024. 19:44

   U ponedjeljak, 27.2., održano je Županijsko natjecanje iz matematike u Stubičkim Toplicama. Naši učenici postigli su vrlo lijepe rezultate!
Kučko Luka (4.a) osvojio je 2. mjesto, Bartol Zagorec (4.m) 3. mjesto, Roko Novački (5.b) 4. mjesto i Samuel Bešker (6.b) 4. mjesto. 
Čestitke svim učenicima i njihovim mentorima i mentoricama!
 [više]

Program "Čitam ja, čitaš ti!"

Autor: Kristina Varžić, 16. 2. 2024. 12:52

   U ovogodišnjim prvim razredima knjižničarka provodi program poticanja čitanja pod nazivom "Čitam ja, čitaš ti!". Planirana su 4 susreta u svakom prvom razredu (ukupno 16 radionica). Odabrana su četiri kvalitetna djela od kojih su do sada pročitana dva - Ogledalce (Grigor Vitez) te Frane i Brane (Chris Naylor-Ballesteros), a ostala dva su za sada još tajna. Učenici su priče odlično prihvatili i vrlo spremno sudjelovali u svim planiranim aktivnostima. Cilj ovog programa je učeničko prihvaćanje knjižnice kao važne sastavnice njihovog školovanja, već od prvog razreda. 

 

 [više]

Međunarodni eTwinning projekt Little digital helpers

Autor: Kristina Varžić, 16. 2. 2024. 12:44

   Ovogodišnji eTwinning projekt u kojeg se uključila Projektna skupina naše škole zove se Little digital helpers. Riječ je međunarodnom projektu kojemu je cilj  poboljšanje učeničkih jezičnih sposobnosti kroz upotrebu različitih kreativnih i kolaborativnih digitalnih alata. U projektu koji traje ovu cijelu školsku godinu sudjeluju dvije hrvatske i jedna turska škola. Voditeljica skupine je školska knjižničarka Kristina Varžić.

 [više]

Zimske radionice za darovite, talentirane i motivirane učenike Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristina Varžić, 16. 2. 2024. 12:20

 [više]

I opet Valentinovo!

Autor: Kristina Varžić, 15. 2. 2024. 17:17

   Valentinovo i Fašnik su ove godine zaredali dan za danom. Nas to nije omelo u namjeri obilježavanja ovih dana u školi te smo se vrlo uspješno prebacili sa šašavih maski u crvena valentinovska izdanja. Kao i svake godine, sakupili smo i podijelili valentinovsku poštu. Ljubavna poštarica i Kupid (Bela i Ema) imale su pune ruke posla! Učenici su mogli proučiti plakat o „Ljubavi na kemijski način“, a mogli su se i fotografirati pokraj valentinovskog foto-okvira u prizemlju škole! Učenici 3.a razreda pripremili su i pravi ples srca!

Fotografije pogledajte ovdje.

Ljubav sve pobjeđuje!

 [više]

Naši učenici na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije

Autor: Kristina Varžić, 15. 2. 2024. 17:00

  U petak, 9.veljače 2024., išli smo na terensku nastavu u Zagreb. Sudjelovali su učenici koji postižu najbolje rezlutate iz kemije. Putovali smo vlakom, što je za neke učenike bilo potpuno novo iskustvo. Od Glavnog željezničkog kolodvora pješice smo otišli do Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije gdje smo sudjelovali na dvijema radionicama. Prva se zvala "Analiziraj čokoladu"  i na njoj smo puno naučili o sastavu čokolade, primjeni čokolade kroz povijest te  činjenicu da je prava čokolada zapravo vrlo zdrava. Tijekom radionice "Show your true Colours" prošetali smo laboratorijem, razgledali razne aparature i proces razgradnje tableta u našem tijelu. Nakon radionica mogli smo vidjeti i 3D printere,  a nakon toga je uslijedilo slobodno vrijeme koje smo dobor iskoristili. Terenska nastava mi je bila vrlo zanimljiva jer sam dobila puno novih spoznaja i svakako bih htjela ponoviti to iskustvo.

Fotografije pogledajte ovdje.
Marija Belanović, učenica 8.a razreda 

 [više]

Roditeljski sastanak za prve razrede

Autor: Kristina Varžić, 14. 2. 2024. 16:49

Poštovani roditelji, 
 
obavještavamo vas da će se roditeljski sastanak za roditelje školskih obveznika 1. razreda u školskoj godini 2024./2025. održati u utorak, 20. veljače 2024. godine, u 18 sati, u prostoru Osnovne škole Sveti Križ Začretje (školska knjižnica - 1. kat). Molimo roditelje da se odazovu sastanku kako bi pravovremeno dobili potrebne informacije o korištenju Nacionalnog sustava za upise u osnovne škole i termin pedagoške i liječničke obrade za svoje dijete. 
                                                  Martina Ilić, pedagoginja
 [više]

Sjajni rezultati na natjecanju iz engleskoga jezika

Autor: Kristina Varžić, 14. 2. 2024. 16:40

  U utorak, 13. veljače 2024. godine u našoj je školi održano županijsko Natjecanje iz engleskog jezika za učenike 7. i 8. razreda. Na natjecanju je sudjelovalo 36 učenika (15 „sedmaša“ i 21 „osmaš“) iz 18 škola naše županije. Iz naše škole sudjelovala su tri učenika – Dorotea Dijaković i Aleksandar Krznar iz sedmih razreda, te Vid Šoštarić iz osmih razreda. Učenici su postigli odlične rezultate – Dorotea je osvojila 9. mjesto, Aleksandar 3., a Vid 1. mjesto!

Fotografije pogledajte ovdje.

Čestitamo svim učenicima i mentorima!

Maja Čajko, učiteljica engleskog jezika

 [više]

Novi uspjesi u robotici

Autor: Kristina Varžić, 14. 2. 2024. 10:10

  Od ove školske godine naši učenici sudjeluju u natjecanju Croatian Makers liga. Croatian Makers liga dio je projekta Croatian Makers koji je 2014. godine pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM). Cilj Lige je omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu.

Jučer 13.2.2024. je u OŠ Oroslavje održano 3. kolo natjecanja. Naši tim učenika pod mentorstvom učitelja Damjana Zagorca je osvojio 1. mjesto. U timu su bili učenici iz PŠ Mirkovec: Nikolina Mihaljinec 3.m, Nikola Gajšak 3.m, Marcel Ferenčak 2.m i Bruna Zagorec 2.m.

Čestitamo sudionicima!

 [više]

Maškare, maškare!!!!

Autor: Kristina Varžić, 13. 2. 2024. 19:32

  Ovogodišnji Fašnik nam je u školi baš bio neobičan! Zbog domaćinstva Županijskom natjecanju iz engleskog jezika, nastava je bila organizirana na sasvim drugi način, a učenici predmetne nastave su se podsjetili kako izgleda popodnevna nastava. Unatoč svemu navedenome, škola je bila prepuna simpatičnih i maštovitih maškara, velikih i malih! Preplavili su školu sa svih strana i učinili je još veselijom i življom nego što je to i inače! Što nas tek čeka sutra na Valentinovo?!?

Fotografije pogledajte ovdje.

 [više]

Općinska fašnička povorka u našoj školi

Autor: Kristina Varžić, 13. 2. 2024. 19:15

  Općinska fašnička povorka se u nedjelju, 11. 2., zbog najavljenih lošijih vremenskih uvjeta održala u našoj školi. Uz sve ostale fašničke skupine, nastupile su i dvije iz naše škole. Dvanaest učenika iz produženog boravka 1. i 2. razreda, pod vodstvom učiteljice Paule Puh i Valentine Jeršek, maskiralo se u vještice i čarobnjake. Sve prisutne su naučili kako se kuha vještičja juha uz zaigrane plesne pokrete. Druga  vesela skupina bili su učenici PŠ Sekirišće koji su se sa svojim učiteljicama Đurđicom Mihovilić i Kasandrom Totović maskirali u male astronaute. Obje skupine su se dobro zabavile i obje su osvojile nagradu od 50 eura.  Učenici nestrpljivo iščekuju novu fašničku povorku.

Fotografije možete pogledati ovdje.

 [više]

Organizacija prijevoza učenika za utorak, 13. veljače 2024.

Autor: Kristina Varžić, 12. 2. 2024. 13:02

U utorak, 13.2.2024., u našoj školi održat će se Županijsko natjecanje iz engleskog jezika. Organizacija prijevoza učenika odvijat će se na sljedeći način:

JUTARNJI DOVOZ:

7:00 PAČETINA – ŠTRUCLJEVO – OŠ

6:50 KOZJAK – HONING – ŠEMNICA – OŠ

7:00 KLUPCI – DUKOVEC – OŠ

 

POPODNEVNI DOVOZ:

12:10 MIRKOVEC – PAČETINA – OŠ

12:10 KOZJAK – HONING – ŠEMNICA – SEKIRIŠĆE – OŠ

12:10 ŠTRUCLJEVO – KLUPCI – DUKOVEC – OŠ

 

ODVOZI U 13:00 i 18:20

 [više]

💯. dan u školi

Autor: Kristina Varžić, 9. 2. 2024. 12:05

   💯. dan u školi je međunarodni projekt koji se obilježava sredinom veljače kao stoti dan polaska učenika u školu (razred). Učenici ga obilježavaju nizom zanimljivih i poticajnih aktivnosti kojima se kroz igru i aktivnosti istraživanja broja 100 želi potaknuti ljubav prema školi i školovanju. I mi smo na Vjeronaučnim kreativcima obilježili stoti dan u školi zajedničkim aktivnostima.

 [više]

UPISI U PRVI RAZRED

Autor: Dario Šimag, 8. 2. 2024. 12:04

Poštovani roditelji,

upisi u 1. razred osnovne škole u školskoj godini 2024./2025. provodit će se elektroničkim putem, korištenjem Nacionalnog sustava za upise u osnovne škole. Roditelji će preko poveznice https://osnovne.e-upisi.hr/ moći podnijeti prijavu za upis svoga djeteta u 1. razred osnovne škole, od 22. veljače do 31. ožujka 2024. godine.

Nacionalnom informacijskom sustavu roditelji pristupaju putem sustava e-Građani, stoga molimo roditelje koji nemaju pristup sustavu e-Građani da ga do 22. veljače 2024. aktiviraju.

Sve informacije, kao i dokumentaciju vezana uz upis djece u 1. razred možete naći na poveznici: https://kzz.hr/novosti/upis-u-prvi-razred-osnovne-skole-2024-2025/  

Termini liječničkih i pedagoških pregleda su definirani te će roditelji informacije o istima dobiti na roditeljskom sastanku koji se planira do 22. veljače 2024. g.

 [više]

Naš projekt Rado bih radio prošao na dječjem participativnom proračunu!

Autor: Kristina Varžić, 1. 2. 2024. 12:20

   Naša škola je ponovno postigla uspjeh  - po treći puta smo preko participativnog dječjeg proračuna uspjeli osigurati sredstva za provođenje našeg projekta. Ove godine su djeca osmislila projekt pod nazivom „Rado bih radio“ za čije provođenje nam Županija, zahvaljujući ovom proračunu, osigurava 2.638,45 eura. Sretni smo što je naš projekt toliko dobro ocijenjen od strane dječjih načelnika/ca i gradonačelnika/ca i što ćemo uskoro moći pokrenuti rad našeg školskog radija.

Do sada smo preko dječjeg participativnog programa preko dva dobro ocijenjena dječja projekta opremili novim stolcima učionicu kemije te nabavili šarene stolce za blagovaonicu škole.

Na potpisivanju ovogodišnjeg ugovora su 31.1.2024. u Klanjcu prisustvovali ravnatelj Dario Šimag i naša dječja načelnica Maja Lovrenčić.

Na poveznici možete vidjeti ostale odabrane pojekte. 

Veselimo se našem budućem školskom radiju!

 [više]

POZIV NA DOSTAVU PONUDA - Školska kuhinja Vijest ima dokument u privitku

Autor: Dario Šimag, 30. 1. 2024. 08:25

Osnovna škola Sveti Križ Začretje objavljuje poziv na dostavu ponuda za Školsku kuhinju - kruh i krušni proizvodi.

 [više]

Odluka o poništenju postupka jednostavne nabave Vijest ima dokument u privitku

Autor: Dario Šimag, 29. 1. 2024. 13:35

 [više]

Dan zagrljaja u PŠ Mirkovec

Autor: Kristina Varžić, 25. 1. 2024. 19:28

  Jeste li se zapitali kada ste nekoga onako čvrsto i iskreno zagrlili? Znate li da grljenjem iskazujemo svoje emocije? Psiholozi smatraju da 5 do 6 zagrljaja na dan učinit će nam život dužim i ljepšim, a zaključio je to i američki svećenik Kevin Zaborney koji je još 1982. godine 21.1. proglasio Međunarodnim danom zagrljaja. Stoga smo se mi u PŠ Mirkovec odlučili 21. siječnja grliti, učiniti taj dan što sretnijim i zdravijim. A sada vi sami procijenite je li nam uspjelo.

Fotografije pogledajte u galeriji.

 [više]

Konzumovi Mali veliki talenti

Autor: Kristina Varžić, 23. 1. 2024. 07:42

   U naše škole počela je  pristizati oprema iz Konzumovog programa Mali veliki talenti.

   Brojni učenici, roditelji i učitelji donosili su ili učitavali kupone za nas te smo na temelju te inicijative uspjeli naručiti veću količinu opreme za centralnu i područne škole. Potrošni materijali za nastavu likovne kulture, papirnate potrepštine, oprema za TZK, modeli za nastavu biologije i geografije, mala glazbena pomagala, društvene igre...a još ni nije sve stiglo!

Hvala svima koji su vrijedno sakupljali kupone! 

 [više]

Školsko natjecanje iz engleskog jezika

Autor: Kristina Varžić, 22. 1. 2024. 09:00

   U petak, 12. siječnja 2024., održana je školska razina Natjecanja iz engleskog jezika za učenike 7. i 8. razreda.  Cilj natjecanja je predstaviti rezultate rada, znanje, vještine, sposobnosti i kompetencije učenika u Engleskom jeziku te poticati učenike na razvoj i unapređenje osobnih znanja, vještina, sposobnosti i kreativnosti. U našoj školi na natjecanju je sudjelovalo 10 učenika sedmih i 8 učenika osmih razreda. Učenici su pokazali odlično znanje i na Županijsku razinu pozvana su tri učenika – Dorotea Dijaković i Aleksandar Krznar, učenici 7. razreda te Vid Šoštarić, učenik 8. razreda. Županijsko natjecanje održat će se u utorak, 13. veljače 2024. u našoj školi. Učenicima želimo puno uspjeha te da svoje znanje pokažu i na sljedećoj razini.

Maja Čajko, učiteljica engleskog jezika

 [više]

POZIV NA DOSTAVU PONUDA - Školska kuhinja Vijest ima dokument u privitku

Autor: Dario Šimag, 22. 1. 2024. 08:28

Osnovna škola Sveti Križ Začretje objavljuje poziv na dostavu ponuda za Školsku kuhinju - kruh i krušni proizvodi, razni prehrambeni proizvodi.

 [više]

Konačno snijeg!!!!!

Autor: Kristina Varžić, 19. 1. 2024. 21:02

  Tjedan nije mogao bolje završiti u PŠ Sekirišće! Napokon nam je pao dugo priželjkivani snijeg! Malo je reći da smo uživali u snježnim radostima na svježem zimskom zraku!
 
Fotografije možete vidjeti u galeriji
 
 
 [više]

Zima, zima, e, pa, što je…

Autor: Kristina Varžić, 17. 1. 2024. 08:34

   Osvanulo nam je konačno pravo zimsko jutro. Odlučili smo se razgibati na svježem zimskom zraku. Odigrali smo zaleđene babe, najljepši kip u paru, graničar na snijegu, napravili čak i snjegovića te se malo grudali. Doživljaje smo izrazili i našim likovnim radovima. Nadamo se još kojem pravom zimskom danu s malo više snijega.

Fotografije možete pogledati u galeriji.

              Učenici i učiteljice PŠ Mirkovec

 

 [više]

Dan smijeha u PŠ Mirkovec

Autor: Kristina Varžić, 11. 1. 2024. 11:34

  Veseli, s osmijehom od uha do uha obilježili smo današnji dan. 😊 Vicevi i šale su nas pratili u školi na svim satovima.

Svjetski dan smijeha  je osmislio i utemeljio Indijac Madan Kataira s namjerom da potakne sve ljude na svijetu da se smiju što češće. Svjetski dan smijeha slavi se od 1998. godine i to dva puta godišnje – 10. siječnja i 2. svibnja.

Svjetskim danom smijeha želi se potaknuti ljude da se što više smiju zbog važnosti očuvanja tjelesnog i mentalnog zdravlja. Od dugoročnih pozitivnih učinaka smijeh i humor mogu povoljno utjecati na imunološki sustav, olakšanje boli, povećanje osjećaja osobnog zadovoljstva i poboljšanje raspoloženja.

Stoga, smijmo se svaki dan i čim više!

Ne zaboravite, svaki osmijeh je besplatan!  😊 

                                    Učenici i učiteljice PŠ Mirkovec

 [više]

Izmjene u e-dnevniku

Autor: Kristina Varžić, 10. 1. 2024. 12:09

Poštovani roditelji,

1.1.2024. nastupile su izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te donijele novine o kojima vas ovim putem informiramo. Nadogradnjom e-dnevnika osigurane su funkcionalnosti koje olakšavaju njegovo svakodnevno korištenje učenicima i roditeljima. Osim novog sučelja, vidljivog prosjeka ocjena svakog pojedinog predmeta i  grafičkog prikaza ocjena po mjesecima, najvažnija je novost vezana uz mogućnost opravdavanja izostanaka učenika putem e-dnevnika za roditelje. Roditelji mogu u e-dnevniku odabrati dane za koje žele opravdati izostanke te priložiti liječničku ispričnicu ako je riječ o izostanku duljem od tri dana. Razrednik putem e - dnevnika za nastavnike prima zahtjev roditelja za opravdavanjem izostanaka. Nakon obrade zahtjeva roditelji dobivaju informaciju o ažuriranju izostanka i mogu poslati dodatne napomene razredniku. Konačnu odluku o opravdavanju izostanaka na temelju podataka dobivenih od roditelja donosi razrednik. Ovime se pojednostavljuje komunikacija između roditelja i razrednika te olakšava ažuriranje informacija o izostancima s nastave. Molimo vas da u opravdavanju izostanaka budete ažurni te da vodite računa o zakonskom roku za opravdavanje izostanaka s nastave.
 

 [više]

eTwinning projekt Na putu dobrote

Autor: Kristina Varžić, 2. 1. 2024. 20:24

 Ove godine Vjeronaučni kreativci s vjeroučiteljicom Katarinom Paić sudjeluju u eTwinning projektu Na putu dobrote. Jedna od aktivnosti je bila izrada i slanje božićnih čestitki projektnim partnerima. I mi smo izradili i poslali čestitke u ime naše škole, a brojne čestitke smo i primili te se tako povezali sa školama od istoka do juga Lijepe naše.
 
 
 
 
 
 [više]

Božićna priredba za kraj prvog polugodišta

Autor: Kristina Varžić, 22. 12. 2023. 12:11

   Nakon nekoliko pojedinačnih razrednih božićnih priredbi i onih koje su se održale na područnim školama, konačno je došlo vrijeme i za božićnu priredbu cijele škole! Pred prepunim holom škole nastupili su recitatori, glumci, pjevači, plesači, svirači, školski zbor i orkestar. Učenici su imali priliku iskazati svoje talente i još ih dodatno uvježbavati pred svojim prijateljima, učiteljima i roditeljima.

Svima želimo sretan Božić! 

Fotografije možete vidjeti u Galeriji.

 [više]

PROSINAC U PŠ MIRKOVEC

Autor: Damjan Zagorec, 22. 12. 2023. 09:20

Stigao nam je mjesec prosinac i veliko veselje te različite aktivnosti za naše đake u školi.

Osim Nikolinjske priredbe i odlaska na terensku nastavu u Zagreb o čemu smo već pisali, obilježili smo 13.12. Dan vruće čokolade. Uživali smo u okusu vruće čokolade sa šlagom i šarenim mrvicama te saznali od kuda potječe vruća čokolada i da čokolada nastaje od kakaovca. Prvi ga je pio narod Maja još prije 2500 do 3000 godina. Taj drevni narod prvo bi samljeo zrna kakaa i dobiveni prah pomiješao s vodom, kukuruznim brašnom i čilijem, a zatim bi sve to skupa prokuhao.

20.12. smo održali našu veliku božićnu priredbu na kojoj smo i ove godine pokazali mnoštvo recitacija, igrokaza, plesa, pjevanja, sviranja. Učenici su bili jako marljivi i razveselili svoje roditelje, braću i sestre, djedove, bake, tete,… Na kraju nas je posjetio i dragi nam gost naš Djed Božićnjak koji je i ove godine došao sa slatkim paketima za svu djecu na priredbi.

Ovim putem zahvaljujemo  svim našim sponzorima koji su pomogli u obogaćivanju naših slatkih paketa.

Prije i nakon priredbe održana je vrlo uspješna prodaja proizvoda naše školske zadruge Začretko.

Učenici i učitelji PŠ Mirkovec

GALERIJA SLIKA

 [više]

Božićno ukrašavanje vrata u školi

Autor: Kristina Varžić, 22. 12. 2023. 09:16

   Božić je zaista posebno vrijeme! Kako bi djeca i u školi imala čim ugodniju božićnu atmosferu, i ove smo godine proveli već uobičajenu akciju ukrašavanja učioničkih varata. Svaki razred je božićnim motivima uredio vrata svoje učionice. 

Hvala svim učenicima i razrednicima na trudu!

Fotografije pogledajte u galeriji!

 [više]

Božićna humanitarna akcija Vijeća učenika

Autor: Kristina Varžić, 21. 12. 2023. 20:06

Dragi učenici, dragi roditelji,
 
s ponosom vam predstavljamo rezultate božićne humanitarne akcije Vijeća učenika pod nazivom Poklonimo im Božić. Zajednički smo uspjeli prikupiti zaista impresivnu količinu prehrambenih artikala i higijenskih potrepština koje će uoči Božića biti predane najpotrebitijim mještanima naše općine, zahvaljujući župnom Caritasu i svima vama, dobrim ljudima, koji su prepoznali vrijednost ove inicijative te uljepšali blagdane brojnih obitelji.
  U ime škole, Caritasa i budućih korisnika, od srca hvala svima koji su sudjelovali u našoj akciji!
 [više]

Božićna priredba drugih razreda

Autor: Kristina Varžić, 21. 12. 2023. 19:54

   U srijedu, 20.12., učenici 2. a i 2. b razreda pripremili su božićnu priredbu za svoje roditelje. Uz pjesme, recitacije i igrokaze svima su zaželjeli sretan Božić i Novu godinu.

 [više]

Božićna čarolija u školi

Autor: Kristina Varžić, 21. 12. 2023. 19:47

  Društvo “Naša djeca” Sveti Križ Začretje je u utorak u Dječjem vrtiću i Osnovnoj školi u Svetom Križu Začretju organiziralo predstavu za djecu ‘Božićna čarolija’. 

Veseli Djed Mraz prepun trikova i neobičnih šala posjetio je vrtićance i školarce te je nasmijao i razveselio tristotinjak djece koja su plešući i pjevajući doživjela lijepu ‘Božićnu čaroliju’ i zajedno s tetama i učiteljima prenijeli raspoloženje u svoje skupine i razrede.

Uz to, vrtićkoj čaroliji svojim su se nastupom pridružili i mali folkloraši i raspjevani ‘Cvrkutići’.

 [više]

Božićne aktivnosti UZ "Začretko"

Autor: Kristina Varžić, 20. 12. 2023. 20:57

  Vrijedne ruke učenika, učitelja i roditelja izradile su uoči Božića mnogo proizvoda namijenjenih prodaji.

Ovi prekrasni ukrasi mogli su se kupiti ispred Pastoralnog centra, u PŠ Sekirišće, u PŠ Mirkovec te u matičnoj školi. Zainteresiranost za njih bila je velika te je prodaja naše Učeničke zadruge bila vrlo uspješna.  

Zahvaljujemo svima na uloženom trudu i vremenu. 

VELIKO HVALA svima koji nas podržavaju! 

 [više]

Božićna priredba u PŠ Sekirišće

Autor: Kristina Varžić, 20. 12. 2023. 17:38

   Učenici PŠ Sekirišće danas su proslavili najveseliji mjesec u godini. U svojim pjesmama, recitacijama i igrokazu prisjetili su se svih lijepih trenutaka koje su proslavili, ali i koje će proslaviti  narednih dana. Na kraju je i Djed Božićnjak iznenadio dječicu poslavši im poruku i slatke poklončiće.

 [više]

Božićna priredba trećih i četvrtih razreda

Autor: Kristina Varžić, 18. 12. 2023. 11:43

   Učenici trećih i četvrtih razreda i ove godine pripremili su  veliku priredbu za roditelje povodom Božića i predstojećih blagdana. Održala se u holu škole u petak  15. prosinca od 17 do 18 h.

Uz mnoštvo recitacija, igrokaza, pjesama i plesova,  uz podršku svojih učitelja, djeca su pokazala što su sve pripremila za svoje roditelje koji su ih u velikom broju došli vidjeti i podržati . Nadamo se i prvim pahuljama i zimskim radostima za vrijeme praznika.

Svima želimo sretan Božić i da sve blagdane provedu u miru i ljubavi!
 [više]

Prodaja proizvoda Učeničke zadruge „Začretko“

Autor: Damjan Zagorec, 16. 12. 2023. 19:32

Prodaja proizvoda koje su izradile vrijedne ruke naših učenika pod mentorstvom učitelja/ica za Učeničku zadrugu “Začretko” bit će u nedjelju (17.12.) nakon zornice do mise u 9:30, uoči Božićne priredbe u PŠ Sekirišće (20.12-11:00), PŠ Mirkovec (20.12.-17:00) te matične škole (22.12.-11:00).
Dođite i podržite nas!
Hvala!

Jadranka Tepeš, voditeljica UZ “Začretko

 [više]

OBAVIJEST ZA RODITELJE!!!

Autor: Dario Šimag, 15. 12. 2023. 13:33

Poštovani roditelji,

ljubazno vas sve molim da ne parkirate (pa čak ni kratko stajanje!) osobne automobile na mjesta označena za autobuse jer na taj način autobusi moraju stajati na ulici pa zatvaraju promet kroz Školsku ulicu!!

Također molim da učenici zbog vlastite sigurnosti odlaze kućama linijama koje su predviđene za njih jer u protivnom nekontrolirano šeću mjestom, stoga imamo previše učenika na drugim linijama koje kreću kasnije!!!

Zahvaljujem na suradnji!

Ravnatelj

 [više]

Božićna humanitarna akcija "Poklonimo im Božić"

Autor: Kristina Varžić, 15. 12. 2023. 11:23

 
Dragi učenici, dragi roditelji,
na inicijativu Vijeća učenika, naša škola organizira božićnu humanitarnu akciju pod nazivom "Poklonimo im Božić". Cilj akcije je prikupiti prehrambene proizvode i higijenske potrepštine koje će župni Caritas dostaviti najpotrebitijim mještanima naše općine. Proizvodi se prikupljaju u holu škole od ponedjeljka, 18.12., do srijede, 20.12., u za to predviđene kutije. Pozivamo vas da se uključite u našu božićnu akciju, svatko prema svojim mogućnostima. U prilogu možete pronaći popis artikala pogodnih za sakupljanje. 
 [više]

Božićna priredba na Općini

Autor: Kristina Varžić, 15. 12. 2023. 11:16

   I ove godine održala se već tradicionalna božićna pripredba za djecu iz obitelji slabijeg socijalnog statusa koji organizira Općina Sveti Križ Začretje. Djecu su razveselili Djed Božićnjak, vila Zvončica i učenici 1. a razreda koji su sa svojom učiteljicom Anom izvelili priredbu kao svoj doprinos ovoj prigodi.

 [više]

Božićna priredba i radionica 1. a razreda

Autor: Kristina Varžić, 15. 12. 2023. 11:09

   Božićne aktivnosti u 1.a razredu u punom su jeku! Roditelji, djeca i učiteljica Ana iznimno su se aktivirali i organizirali svoju božićnu priredbu i radionicu izrade blagdanskih dekoracija koja se održala u srijedu, 13. 12. 2023. U veselom božićnom i radnom ozračju vrijeme je proletjelo, a učionica je ostala prepuna kreativnih uradaka.

Svi proizvodi nastali na ovoj radionici napravljeni su s ciljem plasmana dječjih radova unutar Zadruge „Začretko“.

 

 

 [više]

Večer fizike

Autor: Kristina Varžić, 14. 12. 2023. 20:33

   U srijedu, 13.12., u holu škole održana je Večer fizike uz spektakularne pokuse fizičara Hrvoja Mesića iz udruge Prirodopolis. Uveselili smo se, zabavili, otkrili i naučili puno novoga. O svemu više neka posvjedoče snimke s nezaboravne večeri.

https://youtube.com/shorts/4m8WGQu7b5E

https://youtu.be/xIJFdPY0hig

           Valentina Šikeždi, učiteljica fizike

 [više]

Večer fizike

Autor: Kristina Varžić, 8. 12. 2023. 19:41

 [više]

Večer matematike

Autor: Kristina Varžić, 8. 12. 2023. 19:31

   Jučer je u našoj školi po prvi puta održana Večer matematike. Manifestacija koja ima za cilj popularizirati matematiku i izgraditi pozitivan stav prema istoj  održava se u isto vrijeme u čitavoj  Hrvatskoj. Obilježavanju Večeri matematike pridružilo se stotinjak učenika 1. - 8. razreda naše škole te njihovi roditelji. Sudjelovanjem u veselim aktivnostima otkrili smo zabavnu stranu matematike, poticali suradnju između učenika, roditelja i škole te nešto novo naučili.
Posebna zahvala učiteljicama razredne nastave  Ani Kiseljak, Barbari Leško, Valentini Jeršek, Martini Šoštarić, Jadranki Guca i Đurđici Mihovilić te našim matematičarima Lidiji Gradečak, Valentini Šikeždi i Ivanu Botici koji su pripremili zabavne materijale i omogućili da se svi zajedno lijepo provedemo. Sigurni smo da će ova manifestacija u našoj školi postati tradicija!
U nastavku pogledajte kako  smo se proveli na Večeri matematike. 
 [više]

Sv. Nikola u Pastoralnom centru

Autor: Kristina Varžić, 7. 12. 2023. 17:28

  U Pastorlanom centru se 6. 12. održao održao koncert Cvrkutića i druženje roditelja i djece s njima omiljenim sv. Nikolom. Osim glazbenog poklona, djeca su od Nikole dobila i prigodne darove!

Proslava je održana u organizaciji Župe i Općine.

 [više]

Školski medni dan u prvim razredima

Autor: Kristina Varžić, 7. 12. 2023. 16:42

   Prvi razredi naše škole su danas, 7.12.2023.,obilježili školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka. Današnji dan je odabran radi obilježavanja dana sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara te se obilježava u svim osnovnim školama u Republici Hrvatskoj. Učenici su na dar dobili promotivni paket koje čini: promotivna vrećica, edukativna brošura ,,Pčelica Jelica i medo Edo" i med pakiran u Nacionalnu staklenku za med. Na satu nam je gostovao pčelar g. Kristijan Kuhar koji nam je  održao radionicu za učenike o važnosti i značaju pčelarstva. 

 

 
 [više]

Razredna nastava u Zagrebu

Autor: Kristina Varžić, 6. 12. 2023. 20:43

   Ove godine sveti Nikola nas je posebno iznenadio putovanjem u Zagreb. U KD Vatroslav Lisinski prisustvovali smo urnebesnoj i gromoglasnoj predstavi "Božić kod Zimogroznih". Uz pratnju Zagrebačke filharmonije i veselih prigodnih pjesama, glumci Jan Kerekeš i Hana Hegedušić svojom maestralnom glumom nasmijali su nas i izmamili veliki pljesak. Zaželjeli su nam sretan Božić uz milozvučne stihove pjesme "Radujte se narodi". U zimskom ugođaju uz poneku pahulju snijega prošetali smo  još pospanim zagrebačkim Adventom. 
Puni dojmova vratili smo se kućama, spremni za nove školske izazove.
                                                              Jasnica Vukić, učiteljica razredne nastave
 [više]

Sv. Nikola u PŠ Mirkovec

Autor: Kristina Varžić, 5. 12. 2023. 20:43

   I ove smo godine bili jako dobri pa nam je došao sveti Nikola. Dočekali smo ga veseli i pokazali svoje umijeće pjesmom i prigodnim recitacijama, a on je nama podijelio poklone. Trudit ćemo se i dalje biti dobri, veseli i marljivi kako bi nas sveti Nikola i iduće godine posjetio.

Učenici PŠ Mirkovec i njihove učiteljice i učitelji!

 [više]

VEČER MATEMATIKE

Autor: Dario Šimag, 4. 12. 2023. 13:48

 [više]

Dabar 2023.

Autor: Damjan Zagorec, 30. 11. 2023. 16:01

Učenici naše škole i ove su godine sudjelovali na međunarodnom natjecanju Dabar.

Republika Hrvatska uključena je od 2016. godine  u međunarodnu inicijativu (Dabar) koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja.

U natjecanju su sudjelovali učenici od drugog do osmog razreda pod mentorstvom učitelja Nevena Gradečaka i Damjana Zagorca.

Čestitamo na uspjehu svim učenicima, a posebno onima koji su postigli zavidan rezultat plasmanom u 10% najboljih u Republici Hrvatskoj.

Kategorija MikroDabar:

Marcel Ferenčak, Greta Gavrančić, Bruna Zagorec, Dominik Krsnik, Juraj Gavrančić, Tena Tkalčević

Kategorija MiliDabar:

Luka Kučko, Bartol Zagorec, Gabrijela Đurđan, Dora Novački, Vid Tkalčević, Vid Skočaj

Kategorija KiloDabar:

Ivan Kotarski, Dorian Marić, Dorijan Ferenčak, Dora Kvež, Klara Šimag, Samuel Bešker

Kategorija MegaDabar:

Iva Požgaj, Tea Tovernić, Fran Šoštarić, Ian Čičak, Tena Merkaš, Mihaela Petreković

 [više]

Odluka o odabiru ponude po javnom pozivu 03/2023. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Dario Šimag, 30. 11. 2023. 08:25

Odluka o odabiru ponude po javnom pozivu 03/2023.

Odluka u prilogu.

 [više]

Škola plivanja

Autor: Kristina Varžić, 29. 11. 2023. 07:52

U okviru projekta" Hrvatska pliva", učenici trećih razreda naše škole uključili su se u obuku neplivača pod stručnim vodstvom učitelja  plivanja u Krapinskim toplicama te našeg kineziologa Ivice Škrleca.
U pratnji učitelja Darka, Jasmine i Jasnice, svakog dana, korak po korak, zamah po zamah, skok po skok, sve smo bliže našem cilju - postati pravi plivač ili barem plutač.
Kako god bilo teško, u zimskim uvjetima i preprekama na putu, ne odustajemo, mali smo, ali hrabri i uporni.
Zabavljamo se i učimo, veselimo se svakom novom danu i našoj novoj pobjedi.
 [više]

Regionalno natjecanje SUDOKU 2023.

Autor: Damjan Zagorec, 25. 11. 2023. 12:52

Hrvatska Mensa u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje organizira natjecanje u rješavanju SUDOKU za osnovne i srednje škole. Sudoko je vrsta matematičke zagonetke čije je rješavanje temeljeno na logici. Postoje različite težine te igre, a koristi se za zabavu ili testiranje inteligencije.

   U subotu, 25. studenog 2023. godine održana je regionalna razina natjecanja SUDOKU u našoj školi.

  

Naši učenici postigli su izvrsne rezultate.

BARTOL ZAGOREC (4.m) - 2. mjesto

LORA JAMBREK (4.b) - 3. mjesto

VID TKALČEVIĆ (4.b) - 4. mjesto

Čestitamo našim učenicima na postignutim rezultatima!

                                               Mentori: Sandra Majsec

 Damjan Zagorec

Galerija slika

 

 [više]

Projekt Revolucija digitalne pismenosti

Autor: Kristina Varžić, 24. 11. 2023. 17:20

   Naša se škola pridružila projektu Revolucija digitalne pismenosti kojeg provodi neprofitna udruga IRIM (Institut za razvoj i inovativnost mladih). U projektu sudjeluje gotovo 300 škola u Hrvatskoj od kojih 100 škola ima "status domaćina" za izvođenje edukacija potrebnih za provođenje projekta. Cilj projekta je omogućiti korištenje micro:bitova u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima razredne nastave. Sve škole su početkom ove školske godine dobile pošiljke micro:bitova za korištenje u ovom projektu. 

U četvrtak, 23. 11., održana je u našoj školi prva edukacija za projektni tim naše škole kojeg čine Ana Kiseljak, Sandra Majsec, Ivana Turjak Mišak, Andreja Krog, Jasmina Kvež, Kasandra Totović, Đurđica Mihovilić, Kristina Varžić, Damjan Zagorec i Dario Šimag. U sljedeće dvije godine realizirat će se planirane edukacije za implementaciju micro:bitova u nastavni proces razredne nastave naše škole.

 [više]

Hokus-pokus u knjižnici

Autor: Kristina Varžić, 24. 11. 2023. 07:48

   I ove školske godine provodi se projekt Hokus-pokus u knjižnici za četvrte razrede. Kroz pet planiranih susreta u knjižnici, koji se uvijek sastoje od interpretacije prigodne priče i izvođenja odabranog pokusa, učenici polako ulaze u svijet znanosti i kemije. Istovremeno se upoznaju s učiteljicom kemije i pripremaju za peti razred. Svaki planirani pokus vezan je uz usustavljivanje učeničkih dosadašnjih spoznaja kao i usvajanje novih znanja o mjerama opreza u radu s kemikalijama i sredstvima za čišćenje u kućanstvu, o zagađenju, razgradivosti, kiselinama, zapaljivosti, plastici, vatri, građevinarstvu....

Na prvoj radionici učenici su uz slušanje priče Vuk koji je sadio drveće prisustvovali izvođenju pokusa pod nazivom Big bang te su saznali informacije o periodnom sustavu elemenata, deterđentima, sapunima, sprejevima i piktogramima. 

Projekt provode knjižničarka Kristina Varžić i učiteljica kemije Jadranka Tepeš. 

 [više]

Pripovjedačica u gostima

Autor: Kristina Varžić, 23. 11. 2023. 11:23

   Učenike 1. a razreda, 22. studenoga, posjetila je pripovjedačica priča Miljenka Benc. Pripovijedala je bajku Crvenkapica na vrlo interesantan način u uzbudljivim uvjetima. Učenici su u mraku na glavama imali svjetiljke koje su doprinosile posebnoj atmosferi. Iako su bili vrlo uzbuđeni, priču su slušali s velikom pozornošću. Nakon završetka priče učenici su dobacivanjem klupka vune jedni drugima ponovili što se sve događalo u priči te pomoću isprepletenih niti shvatili kako se i priča zapliće. Zatim su od tvrdog papira izradili označivače za knjige koje će ubuduće čitati. Uživali su u svim aktivnostima pa jedva čekaju da zajedno sa svojom učiteljicom Anom ponovo ugoste zanimljivu pripovjedačicu.

 [više]

Sjećanje na Domovinski rat i književni susret s Bojanom Meandžija

Autor: Kristina Varžić, 23. 11. 2023. 10:21

   Ove školske godine smo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara  i Škabrnje obilježili uz književni susret sa spisateljicom Bojanom Meandžija. Ona je autorica romana „Trči! Ne čekaj me...“ koji progovara o domovinskom ratu kojeg je ona proživjela kao dijete u rodnom Karlovcu. Vrlo vještim i emotivnim vođenjem književnog susreta, autorica je zadržala dječju pažnju i potaknula interes za čitanjem svojeg romana.  

U dostojanstveni doživljaj ove obljetnice, pažljive su slušače od petog do osmog razreda uvele učenice Tena Merkaš i Sara Brlek interpretacijom prigodnih stihova i tekstova.   

Književni susret je organiziran u suradnji s nakladničkom kućom Alfa, a cjelokupno događanje su osmislile i realizirale učiteljica Ksenija Mihelec, Evita Morana Bratković i knjižničarka Kristina Varžić.

 [više]

Rezultati izbora za Dječje općinsko vijeće

Autor: Kristina Varžić, 20. 11. 2023. 11:37

 [više]

Sjećanje na žrtve Domovinskog rata u PŠ Mirkovec

Autor: Kristina Varžić, 20. 11. 2023. 09:31

   Učenici i učiteljice PŠ Mirkovec obilježili su prigodnim radovima, paljenjem svijeće i molitvom Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, kao trajno sjećanje na sve žrtve Domovinskog rata.

 [više]

Dječji vrtić u posjetu knjižnici

Autor: Kristina Varžić, 17. 11. 2023. 11:52

  U petak, 17. 11., bilo je vrlo glasno u knjižnici koju su svojim veseljem i nesputanošću ispunili razigrani vrtićevci. Ovo je za njih bio vrlo važan dan jer su posjetili knjižnicu škole u koju će već na jesen krenuti većina njih. Bit će im puno lakše ukoliko se već unaprijed upoznaju s ustanovom koja će im biti drugi dom narednih osam godina. Ugostila ih je knjižničarka koja ih je poučila o ulozi knjižnice i ispričala im priču o vjeverici i medvjedu koji se zovu Frane i Brane i najbolji su prijatelji. Nakon žustrog dječjeg pretraživanja fonda slikovnica, mali vrtićevci su odšetali natrag do svojeg vrtića. 

 [više]

Međunarodni dan tolerancije u knjižnici

Autor: Kristina Varžić, 16. 11. 2023. 13:20

 Danas je Međunarodni dan tolerancije u prostorima knjižnice obilježen radionicama na nastavnim satovima hrvatskoga jezika. Sedmi razredi su učili o predrasudama, stereotipima, neverbalnoj komunikaciji i toleranciji. Služili smo se aplikacijom Nearpod koja je radionicu učinila suradničkom za učenike i na zanimljiv način ih potakla na aktivno sudjelovanje. 

Svi ostali učenici su pod odmorima mogli u knjižnici sudjelovati u slobodnom bojanju "zebri tolerancije". Rezultat jesu prekrasne šarene zebre koje sada krase pano knjižnice. 

 [više]

Tolerancija u PŠ Mirkovec

Autor: Kristina Varžić, 16. 11. 2023. 12:17

Učenici drugog i četvrtog razreda PŠ Mirkovec obilježili su 16. studenog MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE provođenjem radionica na kojima izrađivali plakate upućujući pritomna riječi kao što su poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti. U današnjem društvu,tolerancija je vrijednost koja se odnosi na razumijevanje i uvažavanje različitosti društva i jedan je od preduvjeta za ostvarivanje ljudskih prava i suzbijanje diskriminacije.

Učiteljice Ljiljana i Andreja

 [više]

Fran i Ema u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici

Autor: Kristina Varžić, 16. 11. 2023. 11:41

   Naši pobjednici Nacionalnog kviza za poticanje čitanja, Ema Kuhar i Fran Đurkin, prisustvovali su završnoj svečanosti Nacionalnog kviza za poticanje čitanja koja se održala u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice. U srijedu, 15. 11., točno u dvanaest sati, učenici su u pratnji školske knjižničarke i općinskog knjižničari sudjelovali u izvlačenju nagrada i prigodnom programu u „hramu kulture“. Iako nisu imali sreće na izvlačenju, kućama nisu otišli bez nagrada jer se za njih pobrinuo Franjo Kučko, općinski knjižničar – zajedno su posjetili jednu knjižaru u kojoj su učenici na poklon dobili željene knjige. Tako je na simboličan način obilježen i posljednji dan Mjeseca hrvatske knjige.

 [više]

Popis odabranih ponuda za izvanučioničku nastavu Vijest ima dokument u privitku

Autor: Dario Šimag, 15. 11. 2023. 12:57

Popis odabranih ponuda za izvanučioničku  nastavu po javnom pozivu 03/2023. u prilogu.

 [više]

Manifestacija prevoditeljstva i Spelling bee natjecanje

Autor: Kristina Varžić, 14. 11. 2023. 08:52

   U Mjesecu hrvatske knjige organizirali smo Manifestaciju prevoditeljstva na kojoj smo realizirali i natjecanje Spelling bee. Učenici su saznali da u našoj školi postoje učiteljice češkog jezika (učiteljice Nikolina Fruk i Ksenija Mihelec) i ruskog jezika (učiteljice Maja Novak Grozaj i Emanuela Mijatović) koje su za njih interpretirale prijevode hrvatskih pjesama.  Imali su priliku čuti pjesmu Voćka poslije kiše na češkom te pjesmu Stranac u noći na ruskom jeziku. Nakon početnog iznenađenja s prijevodima, uslijedilo je Spelling bee natjecanje za predmetnu nastavu na koje su se prijavili brojni učenici. Natjecali su se u dvije kategorije, 5. i 6. te 7. i 8. razredi. Bilo je vrlo napeto do samoga kraja na kojem su podijeljene nagrade za prva tri mjesta u obje kategorije.

U kategoriji 5. i 6. razreda pobjedio je Jakov Vorih iz 5. c razreda, drugo mjesto osvojila je Tea Belanović iz 5. a razreda, a treće Dorijan Ferenčak iz 6. c razreda.

U kategoriji 7. i 8. razreda pobjednik je Vid Šoštarić iz 8. a razreda, druga je Dorotea Dijaković iz 7. c razreda, a treći je Stipe Matanović iz 8.a razreda. 

Organizatorice Manifestacije prevoditeljstva jesu Kristina Varžić, Emanuela Mijatović i Maja Čajko.

Čestitamo pobjednicima i svim ostalim hrabrim natjecateljima!

 [više]

Lista kandidata za Dječje općinsko vijeće

Autor: Kristina Varžić, 10. 11. 2023. 16:40

  

 [više]

1. a razred u Općinskoj knjižnici

Autor: Kristina Varžić, 10. 11. 2023. 11:15

  Učenici 1. a sa svojom su učiteljicom Anom Kiseljak u četvrtak, 9. studenoga, posjetili Općinsku knjižnicu i čitaonicu povodom Mjeseca hrvatske knjige. Knjižničar Franjo Kučko upoznao je učenike s prostorom i načinom funkcioniranja knjižnice. Dogovoreno je besplatno članstvo zbog obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige. Nakon službenog dijela učenici su na dječjem odjelu knjižnice pogledali crtani film ˝Tko je Videku napravio košuljicu?˝ te odigrali kviz na Wordwall-u. Uživali su u prostoru dječjeg odjela kao i u grickalicama kojima ih je počastio striček Fred. Vesele se sljedećem posjetu!

 [više]

Sajam knjiga Interliber

Autor: Kristina Varžić, 10. 11. 2023. 08:50

Došao je još jedan mjesec studeni i još jedan sajam knjiga Interliber! Veliki autobus zainteresiranih učenika uputio se prema Zagrebu. Popodne smo proveli u carstvu knjiga u kojem je svatko pronašao nešto za sebe. Čaroliji je vrlo brzo došao kraj jer nas je u četvrtak čekao još jutarnji nastavni dan i morali smo požuriti prema Začretju. I ove godine nas je učenik Fran Đurkin razveselio svojim ilustriranjem naše terenske nastave! Nadamo se da će  ovu simpatičnu tradiciju nastaviti i naredne dvije godine tijekom kojih ćemo se družiti u čitateljskim aktivnostima!

 [više]

Nacionalni kviz za poticanje čitanja

Autor: Kristina Varžić, 10. 11. 2023. 08:34

  U knjižnici se u Mjesecu hrvatske knjige okupilo dvadesetak učenika, ljubitelja knjiga i čitanja, koji su sudjelovali u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja. Ispunjavali su online upitnik s pitanjima o unaprijed zadanim knjigama. Učenici su iskazali svoju vještinu informacijske i informatičke pismenosti, a sretni pobjednici jesu Ema Kuhar i Fran Đurkin! Oni će 15. 12. sudjelovati na finalnom izvlačenju kviza u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. 

Čestitke pobjednicima!

 [više]

Terenska nastava u Prostoriji i Hon-ingu

Autor: Kristina Varžić, 27. 10. 2023. 11:39

   Da nastava može biti malo i drugačija od sjedenja za školskim klupama pokazale su nam naše učiteljice Božena Belanović, Jadranka Tepeš i Martina Kvež koje su nas odvele u obilazak proizvodnje namještaja u Prostoriji i digitalizirane tiskare Hon-ing.
Vidjeli smo detaljan proces proizvodnje namještaja, upoznali mnoga zanimanja, materijale i strojeve.  Posjet nas je potaknuo na razmišljanje o odabiru budućeg zanimanja.
                       Marija Belanović, 8.a
                                                   
 [više]

Izbori za Dječje općinsko vijeće

Autor: Kristina Varžić, 25. 10. 2023. 12:11

 [više]

Izbori za Dječje općinsko vijeće

Autor: Kristina Varžić, 25. 10. 2023. 10:40

Donosimo odluku Općine Sveti Križ Začretje o provođenju izbora za  Dječje općinsko vijeće.

 [više]

Javni poziv za višednevnu izvanučioničku nastavu Vijest ima dokument u privitku

Autor: Dario Šimag, 25. 10. 2023. 07:24

Objavljuje se Javni Poziv za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave za učenike 7. razreda OŠ Sveti Križ Začretje za školsku godinu 2024./2025. (25. 10. 2023.)

 [više]

Raznolik nastavni tjedan u Sekirišću

Autor: Kristina Varžić, 24. 10. 2023. 11:01

 Prošli tjedan bio je veoma ispunjen različitim aktivnostima za učenike PŠ Sekirišće. Prvo su u srijedu prigodnim programom i blagoslovom kruha obilježili Dan kruha. U četvrtak su obilježili Dan kravate tako što su nosili kravate, čitali tekstove o kravati i uvježbavali vezanje kravate. Tjedan su završili slatkim iznenađenjem. Učenici su uz asistenciju učiteljica i kuharice, tete Mace, ispekli štrudlu od jabuka i time obilježili Dan jabuka. Na kraju su se svi zasladili i u veselom raspoloženju završili tjedan.
 
 
 
 
 
 [više]

Dan jabuka u PŠ Mirkovec

Autor: Kristina Varžić, 24. 10. 2023. 10:45

 Svake godine obilježavamo Dan jabuka (20.10.). Ove godine odlučili smo provesti niz aktivnosti kojima smo htjeli ukazati na njezino pravo bogatstvo. Istraživali smo kakvih sve boja jabuka ima, kakvog su okusa, hoće li potonuti ili plutati u vodi, čitali priču o jabuci, probali napisati činkvinu i napraviti jednu štrudlu od jabuka. Sve aktivnosti bile su nam jako zanimljive i poučne, ali ova zadnja nam je bila najdraža. Zasladili smo se štrudlom i odlučili da ćemo se držati poznate uzrečice:

ʺJedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van.ʺ

          Učenici i učiteljica 3.m PŠ Mirkovec

 [više]

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Autor: Kristina Varžić, 18. 10. 2023. 08:17

  Učenici razredne nastave su 17. listopada sa svojim učiteljima i uz blagoslov našeg župnika proslavili Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

Prekrasna jesen darovala nam je mnoge plodove o kojima smo pjevali i recitirali.
"Kišno kiša kiši, vjetar pao,  sve je tiši, grlicu iznenadila tolika voda, kofere spakirala roda."
Roditelji i djeca  zajedno su pripremili  ukusna peciva, kruh i kolače koje smo zajedno jeli.
"Zrelo pšenično malo zrno, melju u brašno bijelo ili crno, i miriše duž ulice da obraduje dečke i curice."
U miru, ljubavi i blagoslovu, zahvalni za sve što nam je priroda podarila, krećemo dalje svojom životnom stazom.
Druga smjena razredne nastave je mirisnu i plodnu jesen slavila u četvrtak, 12. 10. 
 
 
Ovdje možete vidjeti e-knjigu s fotografijama i snimkama dječjih nastupa:
 
 
 
 [više]

Mjesec hrvatske knjige

Autor: Kristina Varžić, 17. 10. 2023. 10:30

  Započeo je još jedan Mjesec hrvatske knjige! Ove godine se bavimo prevoditeljstvom, a slogan Mjeseca glasi "Nek` ti riječ ne bude strana(c)...".

U prevorju škole uredili smo informativni pano o događanjima, a za početak smo sudjelovali u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja. Vrijedni čitači i čitačice okupili su se u ponedjeljak u knjižnici i ispunili kviz te željno iščekuju popis pobjednika i nagradni odlazak u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu na finalno izvlačenje. Za kviz smo proučavali prijevode knjiga Tajni vrt, Alexander von Humboldt i čežnja za dalekim krajevima te Nahoče iz Wammers Walda.

Započeli smo s provođenjem ovogodišnjeg projekta Hokus-pokus u knjižnici (za četvrtaše) i projekta Čitam ja, čitaš ti! (za prvaše), pripremamo Spelling Bee natjecanje i nastavne satove u knjižnici za ostale razrede.

Djeca koja čitaju postaju ljudi koji misle!

 [više]

Znanstveni piknik

Autor: Kristina Varžić, 11. 10. 2023. 08:08

   Učenice i učenici naše škole sudjelovali su kao edukatori-popularizatori na 12. Znanstvenom pikniku koji se održavao 6. i 7.listopada u perivoju dvorca Oršić u Gornjoj Stubici. Glavni cilj održavanja Znanstvenog piknika je popularizirati i približiti znanost široj populaciji, a posebno djeci. Organiziraju ga Udruga Profesor Baltazar, CARNET, Institut Ruđer Bošković, Krapinsko-zagorska županija, Općina Gornja Stubica i Grad Donja Stubica, a sve pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. Na ovogodišnjem Znanstvenom pikniku jedan od izlagača ponovno je bila i naša škola koja se  predstavila izradom vodenice, prikazom pokusa praska i pokusa toplog i hladnog zraka te modelom rotacije Zemlje. Izradom vodenice bavio se učenik Lovro Piljek pod mentorstvom učiteljice fizike Valentine Šikeždi, pokus praska odradile su učenice Mihaela Petreković, Lea Franc i Karolina Kučko pod mentorstvom učiteljice kemije Jadranke Tepeš, pokus toplog i hladnog zraka pokazivali su učenici Dora Kvež, Ana Kvež, Dorotea Dijaković i Antonio Roginić, a model prikaza rotacije Zemlje zajedno s njezinim posljedicama izradile su i objašnjavale učenice Ana Martinjak, Bela Rožman i Ema Majerić pod mentorstvom učiteljice Jasmine Martinjak Futivić koja je ujedno i koordinirala odlaskom na Znanstveni piknik. Učenici i učenice su se izvrsno snašli u ulozi „učitelja“, što su prepoznali i mnogobrojni posjetitelji Znanstvenog piknika. Čestitamo učenicima i mentoricama!

 [više]

Kiki festival

Autor: Kristina Varžić, 11. 10. 2023. 07:52

   Učenici  razredne nastave naše škole  su u okviru terenske nastave  u utorak, 10. listopada, posjetili grad  Krapinu i prisustvovali međunarodnom Kiki festivalu dječjeg filma. Na projekciji filmova za učenike predmetne nastave sudjelovale su učenice Projektne grupe. 

U organizaciji Društva naša djeca ovo je bio već 12. festival koji je uključivao i  radionicu dječjih  ocjena  crtanih filmova.
Pažljivo smo gledali i slušali što su nam pripremili.
Crtići su bili primjereni djeci, šareni, veseli, zabavni i s odličnom glazbenom podlogom.
Uz veliki aplauz zahvale organizatorima i bogatiji za još jedno iskustvo, vratili smo se u školu, uz obećanje da se vidimo i iduće godine. 
 [više]

Naše učenice u Roču

Autor: Kristina Varžić, 9. 10. 2023. 08:49

   Na početku nove nastavne godine vrijedilo bi se prisjetiti boravka u malenom istarskom gradiću Roču u sklopu Male glagoljske akademije „Juri Žakan“. Boravak u Roču za učenice 6.razreda, Anu Kvež, Doroteu Dijaković i Anu Švigir, trajao je šest dana koji su bili ispunjeni zabavom, radionicama i druženjem s ostalim učenicima iz cijele Hrvatske. Po dolasku u Roč, učenice su bile smještene s ostalim učenicima po školskim učionicama te  su svakog dana vrijedno pohađale odabrane radionice. Tijekom dana marljivi žaknići radili su u svojim radionicama, a u pauzama pokazivali svoje talente. Trećeg dana održalo se natjecanje iz GlagoMatike, a pobjedu je odnijela Ana Kvež i njezine kolege iz novinarske radionice. Polaznicima glagoljske akademije predstavljen je hrvatski Prvotisak u dvorištu župne crkve u Roču. Svaku večer žaknići su uživali u slušanju priča koje je pričala Vila Mila, a najviše zabave donio je talent show u kojem su čak četiri točke ocijenjene najvišim ocjenama. Naravno, jedna od točaka je i glazbena točka Dorotee Dijaković čiji glas rado slušamo. Nakon talent showa za žakniće je organiziran Glagolitic party pun zabave, pjesme i plesa. Četvrti dan boravka u Roču posvećen je Aleji glagoljaša kroz koju nas je vodio dr. sc. Josip Bratulić, a usput smo posjetili i Hum, najmanji gradić u Hrvatskoj. Početak petog dana krenuo je iz Glagoljske tiskare u Roču gdje nam je hrvatski grafičar Frane Paro pokazao umijeće tiskanja knjiga, a završio završnom svečanošću 30. Male glagoljske akademije. Svaka radionica predstavila se scenskom igrom, a nakon svečanosti uspješno prodala sve proizvode koje su izrađivali tijekom boravka u Roču. Fotografije i videozapisi pokazuju koliko su učenice uz mentoricu Moniku Zaplatić uživale u Roču, a na Facebook stranici MGA Mala glagoljska akademija „Juri Žakan“ možete pogledati i galeriju slika po danima s detaljnim opisom svakodnevnih aktivnosti. I za kraj, jedna motivirajuća: „Vita, vita MGA i dalje gre!“

Monika Zaplatić, mag. educ. philol. croat. & mag. bibl.
 [više]

2. Skupština UZ "Začretko"

Autor: Kristina Varžić, 9. 10. 2023. 08:09

   U srijedu, 4. listopada, održana je 2. skupština UZ " Začretko". Usvojili smo Godišnji plan i program te potvrdili zadružne sekcije i voditelje. Ponosni smo sa 12 zadružnih sekcija i njihovih voditelja: Kreativna skupina (Jasmina Kvež), Voćarstvo (Luka Sente i Mihael Križanić), Ručni rad (Jasmina Martinjak Futivić), Kožni kinč (Ivana Junković), Klub mladih tehničara (Božena Belanović), Kreativna svaštaonica (Paula Puh), Literarno-recitatorska skupina (Ana Kiseljak), Radionice svetog Josipa (Krešimir Rimac), Kreativno-projektna skupina (Đurđica Mihovilić), Mali volonteri (Sanja Mladić), Vjeronaučni kreativci (Katarina Paić) i Kemičari (Jadranka Tepeš).
Umjesto Nine Jurina (bivša učenica naše škole) u Upravni odbor Zadruge iz reda učenika priključila se Ana Kvež, učenica 7. b razreda. 
Odabrana je i tema za Županijsku smotru učeničkih zadruga koja će se održati u travnju.
Želim svima uspješnu školsku godinu te zahvaljujem svima koji nas na bilo koji način podržavaju.
 
Jadranka Tepeš, voditeljica UZ " Začretko"
 
 [više]

Dani kajkavske riječi Zlatar

Autor: Kristina Varžić, 3. 10. 2023. 10:41

 U mjesecu rujnu svake godine održava se manifestacija Zbor malih pjesnika u Zlataru u sklopu Dana kajkavske riječi Zlatar. Tradicija je sudjelovanje učenika naše škole izvedbom kajkavskih pjesama, a ove godine smo ponosni što smo sudjelovali i na Zboru malih pjesnika u subotu te Festivalu dječje kajkavske popevke u nedjelju. Od velikog broja pristiglih pjesama, za izvedbu su odabrane 63 pjesme među kojima su i pjesme sad već bivših učenica Eme Mraz i Gite Dragčević. Njihove pjesme Voljim te i Veliju mi djevojke su imale čast izvoditi i na Festivalu. Svoj ponos na uspjeh učenica nije krila ni mentorica Monika Zaplatić. Prošlogodišnja pjesma Bakina gibanica, koju je napisala Ema Mraz, uglazbljena je i izvođena na Festivalu. Pjesmu Lepe Zagorje, koju je napisala Ema Kuhar, otpjevala je na Festivalu učenica Klara Šimag uz pratnju Tamburaškog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda.

Nadamo se da će učenici nastaviti njegovati kajkavsku tradiciju. Izvedbe pjesama učenica možete vidjeti i na poveznicama:

https://youtu.be/194ZX5CR230

https://youtu.be/znKNR8fEgpQ

https://youtu.be/4UdiUU-r3WA

 

 [više]

Projekt Od čitanja se raste

Autor: Kristina Varžić, 3. 10. 2023. 10:15

  U PŠ Mirkovec smo u ponedjeljak, 2. 10., ugostili spisateljicu Nenu Lončar i animatora Marijana Lončara koji su nas razveselili prekrasnim poklonom - učenici i škola postali su vlasnici drvene kućice pune knjiga!  

Projekt pod nazivom Od čitanja se raste osmislila je Nena Lončar, a provodi ga umjetnička organizacija Kreativna kuća iz Krapine. Program je financiran iz Fonda za kulturu Društva hrvatskih književnika. Sretni smo što je kao prvi partner u ovoj školskoj godini odabrana baš naša područna škola u Mirkovcu jer je to lijep nastavak suradnje sa spisateljicom Nenom Lončar kroz prošlogodišnji projekt Bake i djedovi, volimo vas!. 

Učenicima su na trajno korištenje i slobodnu posudbu ostale 33 knjige naše današnje gošće kao i prekrasna drvena kućica od recikliranog materijala. Iskoristili su prigodu za razgovor sa spisateljicom te su postavili brojna "ozbiljna" pitanja o knjigama s kojima su se upoznali tijekom pripreme za susret. Saznali su i zanimljive detalje o procesu izrade animiranih filmova jer je autor ilustracija u knjigama, Marijan Lončar, ujedno i animator koji je sudjelovao u izradi poznatih hrvatskih animiranih filmova kao što su Leteći medvjedići, Profesor Baltazar, Sretan cvrčak i brojni drugi.

Ovaj susret prigodan je uvod u Mjesec hrvatske knjige i aktivnosti za poticanje čitanja!  

Susretu su se pridružili i učenici iz Sekirišća.

 [više]

Pozdrav jeseni u Sekirišću

Autor: Kristina Varžić, 2. 10. 2023. 08:43

  Učenici 1.-4. S PŠ Sekirišće zajedno sa svojim učieljicama odradili su prvu izvanučioničku nastavu - Pozdrav jeseni. Prošetali su mjestom i svim osjetilima doživjeli ljepotu jeseni. Osim što su puno toga naučili dobro su se zabavili.

 [više]

Jumicar

Autor: Kristina Varžić, 29. 9. 2023. 10:59

 U četvrtak, 28.9., ugostili smo Jumicar - program prometne kulture za najmlađe. On je namijenjen učenicima drugih razreda, a cilj mu je razvijanje dječje svijesti o opasnostima koje proizlaze iz cestovnog prometa. Posjetili su nas i učenici drugih razreda iz OŠ Bedekovčina koji su također sudjelovali u ovom programu. Poslužilo nas je i vrijeme jer je četvratak bio prekrasan sunčani jesenski dan. Djeca su uživala u voženju automobila, savladala su osnove prve pomoći i družila se s vatrogascima i policajcima. 

 [više]

Čarolija ili kemija

Autor: Kristina Varžić, 29. 9. 2023. 10:49

   U srijedu, 27.rujna 2023., ugostili smo Petru Kovačec, magistru kemije koja radi na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije (FKIT). Ona nam je u sklopu projekta Čarolija ili kemija na vrlo zanimljiv način promovirala svoj fakultet. Učenike sedmih i osmih razreda oduševila je i zanimljivim pokusima i time potaknula interes za kemiju.
U znak zahvalnosti na prekrasnoj suradnji, učenicima je podijelila poklončiće svog fakulteta.
Zahvaljujemo joj te se nadamo daljnjoj suradnji.
 
Jadranka Tepeš, učiteljica kemije
 [više]

Dječji tjedan Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristina Varžić, 29. 9. 2023. 10:32

 Ovogodišnji Dječji tjedan, koji se tradicionalno obilježava prvi tjedan u mjesecu listopadu, posvećen je Europskoj godini vještina. Krapinsko-zagorska županija, Županija – prijatelj djece, tim povodom 2. – 8. listopada 2023. godine organizira besplatne radionice za djecu i mlade diljem Županije.

 

U radionice se mogu uključiti sva zainteresirana djeca ispunjavanjem prijavnih obrazaca koji se nalaze u prilogu, uz suglasnost roditelja.

 

Više informacija možete pronaći i na linku: https://lumen.kzz.hr/djecji-tjedan-2023-ukljucite-se-u-radionice/.

 

u nastavku možete vidjeti popis radionica i preuzeti suglasnost za roditelje.

 [više]

Hrvatski olimpijski dan

Autor: Kristina Varžić, 12. 9. 2023. 10:55

   Hrvatski olimpijski dan poznat pod skraćenim nazivom HOD, posvećen je datumu utemeljenja HOO-a, 10. rujna 1991. Danas je to manifestacija koja promiče važnost bavljenja sportskom aktivnošću, olimpijska načela, razumijevanje, mir i solidarnost među ljudima kao sastavnice olimpijskog djelovanja. Programom se jednako potiču pojedinci i skupine, sportske zajednice i udruge, škole i učilišta, vrtići, jedinice lokalne i područne samouprave, društva sportske rekreacije i drugi. Vanjska poveznica ove tradicionalne manifestacije proslave olimpizma je bijela majica, “zastava prijateljstva“. Bijela podloga olimpijske zastave na kojoj je ucrtano pet krugova danas je općeprihvaćen olimpijski simbol univerzalnog fair playa, prijateljstva i mira. Kako bi i mi obilježili Hrvatski olimpijski dan, u ponedjeljak 11. 9. 2023. obukli smo bijelu majicu, a na satu razrednog odjela prošetali i time naglasili važnost kretanja i bavljenja sportskim aktivnostima.

 [više]

Roditeljski sastanak za sve razredne odjele!!!

Autor: Dario Šimag, 5. 9. 2023. 11:53

Poštovani roditelji,

zajednički roditeljski sastanak za sve razredne odjele održati će se u petak 08. rujna 2023.g. s početkom u 18.00h u holu matične škole u Svetom Križu Začretju.

 

ravnatelj:

Dario Šimag, mag. ing. el.

 [više]

Počelo je, počelo!

Autor: Kristina Varžić, 4. 9. 2023. 09:59

 Stigli su nam novi prvašići! Svečano smo ih dočekali i u centralnoj i u područnim školama! Pomalo su uplašeno, ali i znatiželjno ušli na ulazna vrata škole i okrenuli prvu stranicu nove knjige u svojim životima! Za veseli doček pobrinuli su se učenici četvrtih razreda koji su pripremili program prepun zanimljivih igrokaza i pjesama.  

Prvaši, sretno!

 [više]

ORGANIZACIJA RADA I PRIJEVOZ UČENIKA Vijest ima dokument u privitku

Autor: Dario Šimag, 1. 9. 2023. 12:28

Poštovani učenici i roditelji,

u prilogu postavljam dokument vezan uz organizaciju nastavnog procesa i prvog dana školske godine te prijevoz učenika.

Želimo Vam uspješan početak nove školske godine!

Sretno.

 [više]

Popis učenika 1. i 5. razreda

Autor: Kristina Varžić, 30. 8. 2023. 12:23

 U nastavku možete vidjeti popise učenika prvih i petih razreda po razrednim odjeljenjima. Imena učenika su objavljena pod zaporkama zbog zaštite osobnih podataka, a zaporke za svoje dijete dobit ćete elektroničkom poštom ili SMS-om. 

Hvala!

 [više]

Održana „Ljetna škola informatike“

Autor: Damjan Zagorec, 28. 8. 2023. 13:33

    

 

 

 

U periodu od 21.8. do 25.8 u našoj školi održana se radionice u sklopu „Ljetne škole informatike“ u organizaciji Krapinskog informatičkog kluba KRIK.

Radionice koje su bile na rasporedu su:

  1. Arduino/Dasduino za početnike
  2. Obrada fotografija i web stranice
  3. Maqueen, micro:bit
  4. Uvod u Linux

Slike s radionica možete pogledati u fotogaleriji.

 [više]

UZ "Začretko" na Tjednu kulture, zabave i sporta

Autor: Kristina Varžić, 28. 8. 2023. 08:27

   Na kraju ove školske godine  je UZ "Začretko" u subotu, tijekom Tjedna kulture, zabave i sporta, organizirala prodaju svojih rukotvorina. Sve proizvode koji su ponuđeni na prodaju napravile su vrijedne ruke naših školaraca i njihovih mentora.

 Zahvaljujem organizatorima manifestacije što su nam omogućili sudjelovanje te svima koji su nas posjetili na štandu.

  Učenicama Mihaeli Petreković i Petri Sinković zahvaljujem na utrošenom slobodnom vremenu!

 Jadranka Tepeš, voditeljica UZ "Začretko"

 

 [više]

Odluka o korištenju komercijalnih drugih obrazovnih materijala Vijest ima dokument u privitku

Autor: Dario Šimag, 10. 7. 2023. 11:47

 [više]

LJETNA ŠKOLA INFORMATIKE

Autor: Dario Šimag, 10. 7. 2023. 08:54

Ove godine i u našoj školi!!!
Ljetna škola informatike održat će se od 21. do 25. kolovoza na više lokacija. U organizaciji Krapinskog informatičkog kluba KRIK - na lokacijama OŠ A. Cesarca, OŠ Ljudevit Gaj Krapina, Veleučilištu Hrvatsko zagorje Krapina, Srednjoj školi Zlatar, OŠ Sv. Križ Začretje i OŠ S. Radića u Brestovcu Orehovičkom. Pogledajte raspored na https://krik-kr.hr/ljetna23 opis i termin, te popunite prijavnicu za željenu radionicu.

Linkovi za prijavu na radionice u našoj školi:

Maqueen (OŠ Začretje)
https://krik-kr.hr/ljetna23/35-2020-06-14-11-17-02?date=2023-08-21-08-00

Obrada fotografija i web stranice (OŠ Začretje)
https://krik-kr.hr/ljetna23/33-2020-06-14-11-17-4?date=2023-08-24-08-00

 [više]

Prijem kod župana za naše uspješne učenike

Autor: Kristina Varžić, 30. 6. 2023. 22:17

U petak 30.6. održan je u Gimnaziji Antuna Gustava Matoša u Zaboku prijem za učenike koji su na državnim natjecanjima u školskoj godini 2022./2023. osvojili prva, druga i treća mjesta. Uručene su nagrade učenicima i njihovim mentorima, a iz naše škole pozvani su uč enici Aleksandar Krznar i Ivana Mokrovčak te njihova mentorica Božena Belanović. Oni su zajedno nagrađeni za drugo mjesto koje su ekipno osvojili na natjecanju Sigurno u prometu, a Aleksandar je dobio još i nagradu za osvojeno prvo mjesto. Nagrađena je i naša škola za sudjelovanje u 5 natjecanja s 20 učenika i 12 mentora.

Čestitamo nagrađenim učenicima i mentorici te cijeloj školi na postignutom uspjehu!

 [više]

1. Skupština učeničke zadruge "Začretko"

Autor: Kristina Varžić, 29. 6. 2023. 11:13

 U ponedjeljak, 26. lipnja 2023., održana je 1. Skupština učeničke zadruge Začretje. Maja Peroš, bivša učenica naše škole, prezentirala je svoj projekt “Mali vrtek”  koji je osmislila s ciljem revitalizacije školskoga vrta. Projekt se provodi u suradnji s Učeničkom zadrugom “Začretko” pod mentorstvom Udruge Bioteka, a u sklopu projekta Girls own STEM. 

Prisutne sam izvijestila o realizaciji godišnjeg plana i programa u ovoj školskoj godini. Sve sekcije unutar “Začretka” pridonijele su razvitku. Izrađivali smo razne proizvode - svjećnjake, boriće, kapice, božične čestitke, ogrlice, naušnice, štalice, haiku pjesmice, anđele, kartonske ukrase za bor, heklane radove, jastuke, medenjake, licitarska srca, magnetiće, privjeske za ključeve, drvne podloške, stalke za salvete, cvijeće od krep papira, svijeće, patuljke Djeda Božićnjaka, slike na platnu (akvarel). Obnovili smo i uredili školski voćnjak. Uz škoslke sekcije su se izradi proizvoda priključili i drugi učitelji kao i domari i spremačice, vanjski suradnici (tvrtke Montex i MIT-studio) i naša Općina uz ravnatelja koji je koordinirao  suradnju sa svim uključenima. Imali smo tri prodaje navedenih proizvoda: uoči Božića (ispred crkve te u matičnaoj i područnim školama), uoči obilježavanja 185 godina školstva u Svetom Križu Začretju i na završnim priredbama (također u matičnoj i područnim školama). Kreirali smo podstranicu UZ “Začretko” u sklopu web stranice škole, a u tijeku je izrada Ljetopisa i Registra.

Tajnica UZ “Začretko” Jasmina Martinjak Futivić podnijela je financijski izvještaj. Nakon rashoda i prihoda zaključujemo da je za izradu proizvoda za sljedeću školsku godinu ostalo dovoljno financijskih sredstava.

Svi prisutni su vrlo zadovoljni uspjehom zadruge koji je rezultat timskog rada, izvrsne suradnje, kreativnosti, empatije...

Hvala svima!

                                  Jadranka Tepeš, voditeljica UZ “Začretko“

 [više]

Kraj još jedne godine....

Autor: Kristina Varžić, 21. 6. 2023. 08:09

 Došao je kraj još jedne školske godine! Iako nam se uvijek čini kako školska godina dugo traje, kraj nas uvijek nekako prebrzo zaskoči! Odlazi nam još jedna generacija drage djece koja nam uvijek ostaju u sjećanju jer svi oni ostavljaju neizbrisivi trag u životu naše škole. Ovo je vrijeme kada se miješaju osjećaji sreće zbog novih horizonata koji su pred našim osmašima i tuge zbog nepovratnog kraja jedne velike epohe njihova života. U toj zbunjujućoj kombinaciji emocija, u utorak smo održali završnu školsku svečanost kojom smo brojnim uzvanicima pokušali pokazati što smo sve radili tijekom godine. Mališani iz razredne nastave su nas razveselili svojim uvijek vrckavim i spontanim točkama, a dramska skupina nas je do smijeha nasmijala svojom interpretacijom svakodnevice iz liječničke čekaonice. Zbor, orkestar i solistice su još jednom dokazali da je glazba zvonka radost, a recitatori su prezentirali svoju neupitnu vještinu. Podijeljene su nagrade učenicima koji su sudjelovali na državnim i međunarodnim natjecanjima te osmašima koji su imali odličan uspijeh tijekom svih osam godina školovanja. Hvala svima koji su se odazvali na našu svečanost!

Prezentaciju o kronologiji školskog života možete vidjeti na poveznici: 

https://youtu.be/BFH4y2IMyPQ

 [više]

Završna školska svečanost

Autor: Kristina Varžić, 20. 6. 2023. 09:31

Završna školska svečanost će se u holu škole održati u utorak, 20. 6. 2023., u 18 sati. Nastupit će naši vrijedni učenici s programom kojeg su uvježbali za ovu prigodu te ćemo nagraditi najuspješnije učenike i osmaše koji su postigli odličan uspijeh tijekom svih osam godina školovanja. Moći ćete vidjeti i prezentaciju s kronologijom svih događanja u ovoj prebogatoj školskoj godini.

Svi su pozvani te se veselimo vašem dolasku!

 [više]

Izložba stijena i minerala

Autor: Kristina Varžić, 19. 6. 2023. 09:58

 U sklopu održavanja interaktivnih radionica Geološkog Instituta i sudjelovanja u projektu Upoznaj Zemlju  - zaviri u mikroskop!, u našoj je školi postavljena izložba stijena i minerala. Stijene i minerali iz školske su zbirke i iz privatnih zbirki učiteljice geografije Jasmine Martinjak Futivić te učiteljice kemije Jadranke Tepeš. Učenici se često zaustavljaju kod postave izložbe, rado proučavaju stijene i minerale te čitaju zanimljivosti o njima.

 [više]

GirlsCode kamp

Autor: Damjan Zagorec, 15. 6. 2023. 07:52

Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije šalje poziv vezan uz prijavu
na  GirlsCode kamp koji  će se održati  od 3. do 8. srpnja 2023. u  Čudesnoj šumi u
Mariji Bistrici.
 

Cilj kampa je pružiti sudionicama (uzrasta od 14 do 16 godina) mogućnost da nauče
STREAM vještine (Science, Technology, Robotics, Engineering, Arts, Mathematics)
kroz zanimljive aktivnosti i kreativne projekte.
 
Potičemo učenice naše škole za prijavu i sudjelovanje, a objavljujemo i materijale s
informacijama o kampu i prijavama.

CV - GirlsCode kamp

GirlsCode kamp - program

GirlsCode kamp

 [više]

Zagorci u Lici

Autor: Kristina Varžić, 14. 6. 2023. 09:51

 Iako je mjesec svibanj bio iznimno kišovit mjesec, učenici petih razreda imali su sreću. Na dan njihove terenske nastave, 23. svibnja 2023. g.,  vremenske prilike posložile su se u idealne uvjete za odlazak u srce Ličko-senjske županije.

Prvi je na rasporedu bio boravak u Pećinskome parku Grabovača, jedinom pećinskom parku u Europi. Na manje od dva četvorna kilometra nalazi se osam spilja i jedna jama, no spilja Samograd jedina je otvorena za posjetitelje. Sastoji se od četiri velike dvorane povezane ručno uklesanim stepenicama, a duga je 345 metra. U unutrašnjosti špilje pronađeni su dijelovi keramičkog posuđa i kosti iz razdoblja kasnog brončanog te željeznog doba. Ona ima i svoje stanare, a neki od njih strogo su zaštićeni (na primjer, neke vrste šišmiša). U spilji živi i jedna vrsta kornjaša, ujedno i endema Like. U studenome 2019. godine šire područje Grabovače proglašeno je trajno zaštićenim u kategoriji Značajni krajobraz.

U Parku je za djecu organizirana radionica orijentacije u prostoru – pomoću kompasa i pisanih uputa, djeca su morala pronaći zadane točke u prostoru. Oni s najboljim vještinama snalaženja u prostoru i vremenu osvojili su vrijednu nagradu – bočice s čistim spiljskim zrakom!

Nakon obilnog ručka u jednom gospićkom restoranu putovanje se nastavilo do Smiljana, rodnog mjesta Nikole Tesle. U tom je malom mjestu 2006. g. otvoren Memorijalni centar „Nikola Tesla“ koji se sastoji od povijesnih (rodna kuća Nikole Tesle, crkva apostola svetog Petra i Pavla, gospodarski objekt) i novoizgrađenih objekata (ispitna stanica i multimedijalni centar s pripadajućim igralištem za djecu). U prizemlju rodne kuće slikom, riječju i zvukom prikazan je životni put ovog velikog izumitelja, a povijesna događanja koja prate njegov život prikazana su na lenti vremena. U potkrovlju kuće nalaze se replike Teslinih izuma koji su zauvijek promijenili svijet i tehnologiju.

Ispitna stanica replika je Teslina laboratorija iz Colorado Springsa gdje je proučavao munje te radio brojne eksperimente sa strujom i bežičnim prijenosom energije. U multimedijalnoj  dvorani prikazuje se dokumentarni film o Teslinu životu.

Dan pun izazova i novih spoznaja završio je igrom na obližnjem igralištu. Djeca su osunčanu Liku ostavila za sobom, a u svoje su se Zagorje vratili puni energije te s pjesmom i osmijehom.

 

 [više]

Projekt "Prijateljstvo i pozdravljanje u vrijeme korone"

Autor: Kristina Varžić, 14. 6. 2023. 09:21

 Učenici Dodatne nastave povijesti istraživali su jesu li u vrijeme korone prekinuta neka dugogodišnja prijateljstva, jesmo li upoznali nove prijatelje te kako smo se pozdravljali u pandemiji koja je trajala od sredine ožujka 2020. godine do svibnja ove godine.
Isto tako ih je zanimalo što su učenici  radili u te tri godine. Kako su provodili slobodno vrijeme, kako su se snašli u online nastavi te kako je pandemija utjecala na tinejđere.
Projekt je predstavljen roditeljima na roditeljskom sastanku i učiteljima na sjednici Učiteljskog vijeća. Projekt su izradili učenici Dodatne nastave povijesti pod  mentorstvom učiteljice Ksenije Mihelec.
 [više]

Završni izlet na more

Autor: Kristina Varžić, 14. 6. 2023. 08:55

 U utorak su 4. a, b, m i 3. m bili na veselom morskom izletu. Prvo su posjetili Rijeku i obišli gradsko središte i svetište Trsat. Nakon toga su otputovali do otoka Krka gdje su se u Punatu ukrcali na turistički brodić kojim su posjetili otočić Košljun i njegov franjevački samostan i muzeje. Uslijedio je ručak i najočekivaniji dio izleta - kupanje u Crikvenici! Puni doživljaja i dojmova, vratili su se svojim kućama sa zalaskom sunca. 

 [više]

Generacija NOW 2022./2023.

Autor: Kristina Varžić, 14. 6. 2023. 08:39

 I ove godine je Institut za razvoj i inovativnost mladih u suradnji s Hrvatskim Telekomom, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, provodio Internet of Things (IoT) natječaj pod nazivom Generacija NOW.

Naši učenici su se u finale plasirali s dva projektna rada. Prvi je rad učenika iz PŠ Mirkovec, Ivana Kotarskog, Klare Šimag, Bartola Zagorca i Brune Zagorec uz mentorstvo učitelja Damjana Zagorca, pod nazivom „Kap po kap to može svak!“. Učenici su od Lego kocaka i Neuron seta izradili model kupaonice koji ispušta zvučni signal kada svjetlo nije ugašeno ili nije zatvorena voda.

Drugi rad je rad učenika naše matične škole Svena Marića, Frana Šoštarića, Tomislava Vrankovečkog, pod nazivom „Sortirnica smeća“, uz mentorstvo ravnatelja Daria Šimaga. Sortirnicu su izradili od Dasduino seta.

Finale je održano u Zagrebu u ponedjeljak, 12. 6. 2023. Tema ovogodišnjeg programa bile su „Zelene tehnologije“.

Čestitamo učenicima i mentorima!

https://izradi.croatianmakers.hr/competition/generacija-now-zelene-tehnologije-izlozba-radova/

 [više]

Vatrogasci u PŠ Mirkovec

Autor: Kristina Varžić, 12. 6. 2023. 12:36

 Prošle srijede, 7.lipnja 2023., u Područnoj školi Mirkovec imali smo priliku ugostiti članove Dobrovoljnog vatrogasnog društva Brezova. Članovi društva upoznali su nas sa svojom zadaćom i opisom zanimanja za koju su obučeni, a to je  gašenje požara, sudjelovanje u provedbi preventivnih mjera zaštite od požara, spašavanja ljudi i imovine ugroženih požarom kao i pružanja pomoći u nezgodama i opasnim situacijama. Članovi DVD – a upoznali su naše učenike sa dijelovima vatrogasne opreme, kao i vatrogasnim vozilima i njihovom zadaćom. Održano je nekoliko zanimljivih štafetnih igara u kojima su učenici pokazali svoju brzinu i spretnost. 

                       učenici i učiteljice PŠ Mirkovec

 [više]

Nastavak projekta Mali vrtek

Autor: Kristina Varžić, 12. 6. 2023. 08:55

 U ovom članku donosimo novosti vezane za nastavak realizacije lokalnog projekta revitalizacije školskog vrta “Mali vrtek” pri OŠ Sveti Križ Začretje. Kao što smo već naveli, pod mentorstvom Udruge Bioteka, a u sklopu projekta  Girls own STEM , srednjoškolka Maja Peroš je u suradnji s učeničkom zadrugom “Začretko” i volonterima nastavila realizaciju svojeg projekta. Nakon pripremnih aktivnosti uređenja zemljišta, nabavke sadnog materijala i alata, kojeg je većim dijelom financirala udruga Bioteka, pristupilo se oživotvorenju same srži projekta. U projekt se uključila i Općina Sveti Križ Začretje koja je nabavila i ugradila drvene elemente za povišene gredice te članovi i volonteri “Začretka”. Oni su napunili  iste zemljom i supstratom te zasadili u njih sadnice lavande i smilja. U jednu od povišenih gredica je između sadnica postavljen digitalni analizator (sa senzorima) svojstva i parametara okoliša (zemljišta) koji daje podatke o stanju pH, vlazi i temperaturi zemljišta te visini insolacije, a putem kojeg se dobiveni podaci evidentiraju i analiziraju. Povratno se na temelju dobivenih podataka poduzimaju potrebne aktivnosti (zalijevanje, prihrana, raskrivanje ili zagrtanje zemljišta radi optimuma temperature i vlage).  Realizaciju ovog dijela projekta su osim voditeljice Zadruge i učiteljice kemije Jadranke Tepeš te učiteljice biologije i agronomke Martine Kvež, pomagale volonterke i prijateljice iz Majinog  1. Fa razreda Petra Mezdić i Mateja Pavlić. Sudjelovali su i “domači” volonteri Sara Jurman, Nola Prelčec, Valentina Veček, Hela Kotarski i Majina mama Željka. Fizički zahtjevniji dio projekta je bio iskop sadnih jama za sadnice jabuka, krušaka i višnji. U  njih je trebalo dovesti dio humusa i supstrata te posaditi i zalijati sve posađene voćke. Navedene aktivnosti je realizirala pojačana pretežno muška ekipa volontera u kojoj su bili Martin i Juraj Majsec, Ivan Martinjak, Majin tata Davor te ravnatelj OŠ Dario Šimag kao moralna i logistička podrška. Tijekom rada je bilo zasluženih malih i velikih odmora za prijeko potrebno osvježenje, a nije  izostao ni prigodni domjenak za “težake” tijekom kojeg se iz mladih grla moglo  čuti i starih zagorskih popevki. U zadnja dva tjedna planiran je po jedan školski sat izvan učionice iz prirode za šestaše i biologije za osmaše na kojima će učenici obići površine voćnjaka i povišenih gredica. Obilazak će učenicima poslužiti za uvid u suvremene metode pripreme zemljišta i uzgoja i njege sadnica ljekovitog bilja i voćaka. Iako je školska godina pri kraju, projekt se nastavlja kroz praćenje rasta sadnica. Svi jedva očekuju kraj ljeta i početak jeseni kada će se pokazati prvi rezultati.

 
 [više]

PŠ Mirkovec - Obilježavanje Svjetskog dana bicikla

Autor: Kristina Varžić, 7. 6. 2023. 09:05

   S nestrpljenjem smo dočekali dan kada ćemo u školu moći doći sa svojim biciklima da obilježimo Svjetski dan bicikla. Kao gost na satu pridružila nam se učiteljica tehničke kulture Božena Belanović. Ona nas je upoznala s prometnim pravilima u vezi vožnje biciklom. Doista smo bili iznenađeni kad smo čuli da samostalno možemo upravljati biciklom u prometu tek s navršenih 14 godina, ukoliko nemamo položen „vozački ispit“ za bicikliste. Nakon kratkog predavanja zaputili smo se na naše školsko igralište gdje smo biciklima prošli postavljen poligon. Nažalost, kiša nas je ubrzo potjerala ponovno u školu. Nadamo se da će s dolaskom sunčanijih dana i vaši bicikli biti što više u upotrebi.                                             

                              učenici 2. i 4.m PŠ Mirkovec 

 [više]

Natjecanje GlagoMatika

Autor: Kristina Varžić, 6. 6. 2023. 10:31

 U ponedjeljak, 22. svibnja 2023. godine održano je 8. online natjecanje GlagoMatika. To je još jedna aktivnost projekta „101 lice glagoljice“ u kojem sudjeluju učenici polaznici izvannastavne aktivnosti Mali glagoljaši. Učenici se natječu u znanju prepoznavanja i zbrajanja glagoljskih brojeva. Cilj igre je što brže točno riješiti zadatke. U razini natjecanja za učenike od 5. do 8. razreda sudjelovalo je 208 učenika iz cijele Hrvatske, a našu su školu predstavljale učenice Magdalena Belanović (5.a), Ana Kvež (6.b), Ana Švigir (6.b) i Marija Belanović (7.a). Sve su natjecateljice pokazale izniman trud i postigle dobre rezultate, a osobito se ponosimo 20. mjestom koje je osvojila učenica Ana Kvež. Čestitamo natjecateljicama!

                                            Martina Kos

 [više]

Donacija sportske opreme osnovnim i srednjim školama KZŽ

Autor: Kristina Varžić, 6. 6. 2023. 10:18

 U Osnovnoj školi Gornje Jesenje je 5. lipnja 2023. godine, u organizaciji Županijskog školskog sportskog saveza Krapinsko-zagorske županije, održana svečana dodjela paketa sportske opreme osnovnim i srednjim školama Krapinsko – zagorske županije. ŽŠSS KZŽ je nabavio sportsku opremu za 32 osnovne i 9 srednjih škola...

 [više]

8. međunarodni haiku natječaj Vežica, Rijeka

Autor: Kristina Varžić, 5. 6. 2023. 09:08

 Početkom lipnja održao se 8. međunarodni haiku natječaj Vežica, Rijeka. I ove godine su naši učenici pod mentorstvom učiteljice Ane Kiseljak osvojili više nagrada i pohvala. Nagrade za haiku stihove osvojili su Mirta Miletić, Hana Mikulec, Josip Krznar i Antonio Buzuk, a pohvale Hana Majerić i Lucija Dragčević. U kategoriji hajgi (stihovi s ilustracijama) nagrade su osvojili Filip Grozaj i Hana Mikulec, a pohvale Karlo Gradišek i Mirta Miletić. 

 

Haiku stihove i hajge možete vidjeti u nastavku!

Čestitke učenicima i mentorici!

 [više]

Priredba za Majčin dan i Dan obitelji u PŠ Mirkovec

Autor: Kristina Varžić, 5. 6. 2023. 07:56

 Već tradicionalno smo obilježili velik dan za naše mame i obitelji đaka koji polaze našu školu. Učenici su s velikim veseljem pripremali sadržaje koje smo predstavili na priredbi povodom Majčinog dan i Dana obitelji. Recitirali smo, glumili, pjevali, plesali i svirali. U svemu su nam se pridružili naši najmlađi polaznici Male škole.

Prije i poslije priredbe imali smo prigodnu prodaju proizvoda naše školske zadruge Začretko.

Na kraju priredbe razveselili smo majke s prigodnim poklonima koje su učenici izradili.

                                                           učenici i učiteljice PŠ Mirkovec

 [više]

UPISI U 1. RAZRED!

Autor: Dario Šimag, 2. 6. 2023. 10:40

UPISI U 1. RAZRED!

Nakon obavljene pedagoške observacije i liječničkog pregleda, molimo roditelje da dovedu djecu na upis u 1. razred u četvrtak 15. lipnja 2023.g.

Matična škola: od 09.00-12.00h

PŠ Mirkovec: od 15.00-17.00h

Potrebno je donijeti liječničku potvrdu i OIB djeteta.

 [više]

Međunarodno matematičko natjecanje "Klokan bez granica"

Autor: Kristina Varžić, 2. 6. 2023. 08:10

U našoj školi je 16. 3. održano Međunarodno matematičko natjecanje ''Klokan bez granica''. Diljem lijepe naše kao i čitavog svijeta, marljivi učenici su u isto vrijeme rješavali omiljene vrste matematičkih zadataka. 

Ove godine naših učenika je sudjelovalo rekordno mnogo, čak 96. Impresivan je i broj naših nagrađenih učenika, među 10% najboljih u Hrvatskoj su:

ŽIVKO PATRIK, 2. b, BEŠKER SAMUEL, 5. b, MARIĆ DORIAN, 4. b, NOVAČKI ROKO , 4. b, KOTARSKI IVAN, 4. m.

Utješne nagrade dobili su: BEŠKER RAFAEL, 3. b, TKALČEVIĆ VID, 3. b, ZAGOREC BARTOL, 3. m i KRZNAR ALEKSANDAR, 6. c.

I dalje nastavljamo jako, matematičkim klokanskim skokovima, u nove izazove matematičkog natjecanja, dogodine, s prvim vijesnicima proljeća. 

                                                 Valentina Šikeždi

 [više]

Mathfest

Autor: Kristina Varžić, 2. 6. 2023. 08:02

 Učenici naše škole sudjelovali su 26. 5. na 6. Mathfest-u KZŽ u Tuheljskim Toplicama. Mathfest je ekipno natjecanje od 4 natjecatelja različitih dobnih skupina. Na primjer, kategorija 43 znači da sudjeluju učenici 3. i 4. razreda. Mogu sudjelovati najviše dva učenika iz starije dobne skupine. Našu školu su predstavljale četiri skupine učenika. Dvije u kategoriji 43 i dvije u kategoriji 65. Prvi su osvojili  2. i 5. mjesto između 17 ekipa. U  kategoriji 65 osvojili su 14. i 20. mjesto između 27 ekipa iz Zagreba, Zadra i naše županije. Čestitamo učenicima i mentoricama!

                               Sandra Majsec

 [više]

Terenska nastava u Ogulinu i Karlovcu

Autor: Kristina Varžić, 1. 6. 2023. 11:54

 Učenici razredne nastave, 1. i 2. razred PŠ Mirkovec i učenici PŠ Sekirišće, su u srijedu 24. 5. 2023. realizirali planirani završni izet. U jutarnjim satima krenuli smo prema Ogulinu. Tamo smo prvo posjetili Ivaninu kuću bajki. Nakon toga prošetali smo gradom, najzanimljiviji su nam bili Đulin ponor i spomenik prvog vodovoda u Ogulinu – vrelo Cesarovac. Nakon kratke pauze i igre u obližnjem parku, nastavili smo put prema jezeru Sabljaci. Tamo smo u restoranu „Ive“ imali ručak. Nakon ručka prošetali smo uz jezero, napravili nekoliko fotografija za uspomenu te krenuli dalje prema Karlovcu. U Karlovcu smo posjetili slatkovodni akvarij Aquatika. Uz stručno vodstvo upoznali smo floru i faunu hrvatskih rijeka i njihovih ekosustava. Nakon kraćeg slobodnog vremena krenuli smo prema Zagorju.

          Učenici i učiteljice PŠ Mirkovec i Sekirišće

 [više]

Upisi u glazbenu školu

Autor: Kristina Varžić, 1. 6. 2023. 08:36

OBAVIJEST ZA BUDUĆE POLAZNIKE GLAZBENE ŠKOLE - 

Upisi u glazbenu školu jesu u utorak, 6. 6. 2023. od 17:00 do 20:00 sati. 

 [više]

Sjajan uspjeh na natjecanju Sigurno u prometu

Autor: Kristina Varžić, 31. 5. 2023. 08:12

 Državno natjecanje „Sigurno u prometu“ održano je u Zadru od 23.do 26.svibnja 2023. Ovo natjecanje za učenike osnovnih škola organizira se s ciljem  upoznavanja prometnih propisa i sigurnosnih  pravila te razvoja vještine vožnje bicikla.

 Sudjelovalo je 84 učenika, 42 dječaka i 42 djevojčice - 21 ekipa (županija) i Grad Zagreb. Natjecanje se održalo ekipno po županijama te pojedinačno.

 Učenik naše škole Aleksandar Krznar osvojio je 1. mjesto, a učenica Ivana Mokrovčak 9.mjesto! Učenici su svojim bodovima doprinijeli Krapinsko-zagorskoj ekipi te osvojili 2. ekipno mjesto!

 Učenik Aleksandar Krznar će u rujnu sudjelovati na europskom natjecanju u Crnoj Gori kao dio HAK-ove ekipe koja predstavlja Hrvatsku.

Čestitamo učenicima i mentorici Boženi Belanović! 

 [više]

Završetak projekta Hokus-pokus u knjižnici

Autor: Kristina Varžić, 26. 5. 2023. 12:29

Bliži se kraj školske godine te se i projekti privode kraju. Dovršen je tako projekt Hokus-pokus u knjižnici u kojem su sudjelovali četvrti razredi naše škole. Što smo sve radili, čitali, proučavali i istraživali sabrano je u krakoj prezentaciji na ovoj poveznici: 

https://youtu.be/7-CwWA0MERM

 [više]

Dorotea Piljek na Wilkommen natjecanju

Autor: Kristina Varžić, 26. 5. 2023. 08:04

  U subotu, 20. svibnja, naša učenica Dorotea Piljek iz 8.c razreda sudjelovala je u završnom krugu Willkommen međunarodnog natjecanja iz engleskog jezika i osvojila odlično 2. mjesto! Čestitamo Dorotei na odličnom znanju i uspjehu!

 [više]

Generacija NOW 2022./2023.

Autor: Damjan Zagorec, 23. 5. 2023. 11:41

   I ove godine Institut za razvoj i inovativnost mladih u suradnji s Hrvatskim Telekomom, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, provodi Internet of Things (IoT) natječaj pod nazivom Generacija NOW.

    Naši učenici sudjeluju s dva projektna rada. Prvi je rad učenika iz PŠ Mirkovec, Ivana Kotarskog, Klare Šimag, Bartola Zagorca i Brune Zagorec uz mentorstvo učitelja Damjana Zagorca, pod nazivom „Kap po kap to može svak!“. Drugi rad je rad učenika naše matične škole Svena Marića, Frana Šoštarića, Tomislava Vrankovečkog, pod nazivom „Sortirnica smeća“, uz mentorstvo ravnatelja Daria Šimaga.

   U tijeku je glasovanje za najbolje radove. Za najbolje radove mogu glasovati korisnici Izradi! web portala koji imaju osvojen barem 1 master bedž. Glasovanje za najbolje radove traje od 22. svibnja do 28. svibnja 2023. godine do 23:59. Pozivamo vas da podržite naše učenike svojim glasom.

Link na stranicu Generacije NOW

 

 [više]

Majčin dan

Autor: Kristina Varžić, 23. 5. 2023. 08:51

   Povodom Majčinog dana, koji je ove godine obilježen u nedjelju, 14. svibnja, učenice polaznice izvannastavne aktivnosti „Mali glagoljaši“ svojim su majkama izradile čestitke pisane glagoljicom. Izrada čestitki jedna je od aktivnosti  međunarodnog eTwinning projekta „101 lice glagoljice“.

Martina Kos

 [više]

Terenska nastava razredne nastave

Autor: Kristina Varžić, 18. 5. 2023. 08:36

 Učenici razredne nastave su u srijedu 17.5. realizirali planiranu terensku nastavu u Zagrebu. 1.i 2. razredi gledali su kazališnu predstavu Plesnu haljinu žutog maslačka u Zagrebačkom kazalištu lutaka, a  3.i 4.  razredi Družbu Pere kvržice u Žar ptici. Prvi razredi su nakon odgledane predstave sudjelovali na radionici. Naravno, kiša nas nije zaobišla tijekom obilaska i šetnje Gornjim gradom pa smo požurili do nezaobilaznog  McDonald'sa i tamo odmorili pokisle i umorne nožice. Bilo je poučno, zabavno i zanimljivo jedan proljetni dan provesti izvan učionica u zajedničkom druženju.
 [više]

Piknik u dvorcu Bračak

Autor: Kristina Varžić, 18. 5. 2023. 08:28

 Unatoč kiši, za osmijeh na licima nekolicine učenika 8. razreda zaslužna je SŠ Zabok koja se putem Piknika u dvorcu Bračak predstavila na zanimljive načine okupljenim osnovnoškolacima. Hrana i piće, kvizovi i glazba te dijeljenje iskustava dio su atmosfere kojom učenici SŠ Zabok žele privući buduće učenike u svoju školu kako bi i oni prikupili znanje i iskustvo, ali i dobro se zabavili i uživali u školovanju u SŠ Zabok.

 [više]

Prijelaz u peti razred

Autor: Kristina Varžić, 17. 5. 2023. 13:11

 Kakav je prijelaz iz razredne u predmetnu nastavu i što ih sve učenike čeka u petom razredu? Ovo je bila tema roditeljskog sastanka četvrtaša koji je pripremila pedagoginja Nevenka Sinković. Mogu li i kako pomoći roditelji djeci i zašto je peti razred nekim učenicima samo novi izazov, a drugima lagana strepnja? Odgovori u anketi provedenoj među djecom govore da djeca očekuju isti ili čak bolji uspjeh u petom razredu, ne boje se novih predmeta, misle da su neki učitelji strogi i da će trebati više učiti. Naredna jesen će nam pokazati je li to istina ili nije.

 [više]

Pohvala za pjesmu učenika Adama Grozaja Travenšćaka

Autor: Kristina Varžić, 17. 5. 2023. 12:59

 U Primoštenu je održan 17. likovno-literarni natječaj „Poj riči materinske“. Na natječaju su svojim literarnim radovima sudjelovali sljedeći učenici naše škole: Dorotea Dijaković, Adam Grozaj Travenšćak, Mateo Merkaš, Luka Peroš i Lorena Turk. Mentorice učenika su učiteljice hrvatskog jezika Nikolina Fruk, Martina Kos i Monika Zaplatić. Svi su radovi objavljeni u zborniku, a pjesma „Za bregom“, autora Adama Grozaja Travenšćaka, je jedan od ukupno šest pohvaljenih radova. Čestitamo učenicima i mentoricama!

Pohvaljenu pjesmu možete pročitati u nastavku.

 [više]

Književni susret s Nenom Lončar

Autor: Kristina Varžić, 17. 5. 2023. 10:33

 Učenici četvrtih razreda su ove školske godine sudjelovali u projektu Bake i djedovi, volimo vas. Cilj projekta bio je poticanje učeničke empatije prema starijim članovima našeg društva, ali i razvoj čitalačkih vještina jer je projekt osmišljen na temelju knjige autorice Nene Lončar Usvojili smo baku i djeda. Učenici su još prošlo poolugodište pročitali knjigu, a onda su uslijedile brojne aktivnosti - izrada materijalnih i digitalnih umnih mapa, dramatizacija djela, terenska nastava putevima glavnog lika iz knjige, izrada plakata o školovanju njihovih baka i djedova, lektira iz vrećice. Projekt smo završili glavnim događanjem - ugošćivanjem autorice knjige! Nena Lončar nas je posjetila u utorak, 16. 5. i družila se s nama u našoj knjižnici. Bila je to prilika za izložbu svih učeničkih radova, ali i za postavljanje brojnih pitanja koja su se rojila u dječjim glavicama. Bilo je veselo i dinamično! Autorici su se osobito svidjeli dječji radovi, a posebno je pohvalila učeničku zainteresiranost i pripremljenost za susret. Uslijedilo je potpisivanje knjiga i emotivni rastanak do nekog sljedećeg susreta...

Prezentaciju projekta izrađenu za književni susret možete pogledati na ovoj poveznici:

https://youtu.be/Wv6-szwl7Fk

 [više]

Dan Europe

Autor: Kristina Varžić, 17. 5. 2023. 08:51

 U našoj smo školi kroz zajednički kviz i druženje obilježili Dan Europe (9.5.). Učenici predmetne nastave su odabrali svoje predstavnike koji su rješavali kviz znanja o Europskoj uniji i znamenitostima europskih država. Najbolji među predstavnicima razreda bili su učenici 8.a razreda s najbržim prstom i najvećim brojem točnih odgovora u kvizu Kahoot!. Pitanja su kreirale učenice 8. a i b razreda koje pohađaju dodatnu nastavu geografije s učiteljicom Jasminom Martinjak Futivić. Atmosfera za vrijeme trajanja kviza bila je nadasve užarena i navijačka unatoč kišnom vremenu.

 [više]

Upoznavanje s geologijom

Autor: Kristina Varžić, 17. 5. 2023. 08:38

 U ponedjeljak, 15. 5. su u našoj školi u sklopu projekta Upoznaj Zemlju – zaviri u mikroskop! održane interaktivne radionice s ciljem popularizacije geologije u osnovnim školama. U pet školskih sati učenici 7. i 8. razreda sudjelovali su u interaktivnim radionicama koje su održali studenti geologije i  predstavnici Geološkog Instituta. Učenicima su približili raznobojne minerale i stijene, upoznali ih s različitim fosilima te im omogućili mikroskopiranje  čestica zemlje iz različitih dijelova svijeta. Naši učenici su aktivno sudjelovali u radionicama i zadovoljno prepričavali doživljaje i novitete s kojima su se susreli na radionicama.

 [više]

Jelena Katarina Ferenčak na Državnom natjecanju iz biologije

Autor: Kristina Varžić, 16. 5. 2023. 13:19

 Naša učenica 8.a razreda Jelena Katarina Ferenčak sudjelovala je na Državnom natjecanju iz biologije u kategoriji znanje. Natjecanje se održalo u Umagu, od 2. do 5. svibnja. Jelena je postigla odličan rezultat i plasirala se na 13. mjesto. Jelenina mentorica je učiteljica biologije Martina Kvež.

Hvala Jeleni na uloženom trudu i radu! 

 [više]

Šesti razredi u Fužinama i Istri

Autor: Kristina Varžić, 16. 5. 2023. 12:40

Učenici svih naših šestih razreda ovaj su petak, 12. 5. realizirali svoju terenski nastavu. Krenuli smo u 7.30 prema Fužinama gdje smo razgledali špilju Vrelo. Nakon toga smo posjetili najmanji grad na svijetu, Hum u Istri, te se uputili prema Motovunu. Razgledavanje u Motovunu bilo je ispod kišobrana jer nas nažalost vrijeme nije poslužilo, no kišu i hladnoću zaboravili smo odmah po dolask u Rovinj. Tamo nas je dočekalo prekrasno sunce, a nakon razgledavanja odmorili smo na plaži uz miris mora i obasjani toplim suncem. 

 [više]

Terenska nastava povijesne i projektne grupe

Autor: Kristina Varžić, 12. 5. 2023. 09:20

  Iako je u četvrtak kiša padala cijeli dan, povijesna i projektna grupa su krenule na terensku nastavu obilaska kulturnih ustanova u Zagrebu. Ove godine smo posjetili Muzej iluzija i Muzej selfija i uspomena. Ni kiša nas nije spriječila u dobroj zabavi! U Zagreb smo doputovali vlakom, a onda smo kroz neobično vjetrovit i hladan Zrinjevac prošetali do Radićeve ulice i više od sat vremena proveli u biranju rekvizita i poziranju u Muzeju selfija i uspomena. Prošetali smo do Muzeja iluzija i tamo se uvjerili kako je naša osjetila vrlo lako prevariti. Nakon kraćeg slobodnog vremana požurili smo do vlaka u kojem smo se ugrijali i osušili od kiše koja nas je uporno pratila cijelim putem. Voditeljice ove terenske nastave bile su Ksenija Mihelec i Kristina Varžić, a zbog pratnje svojoj učenici pridružila se i pomoćnica u nastavi Željkica Mrkoci.  

 [više]

Projekt Girls own STEM

Autor: Kristina Varžić, 9. 5. 2023. 10:20

Udruga Bioteka iz Zagreba provodi projekt Girls own STEM čiji je cilj osposobiti 50 srednjoškolki s područja Hrvatske, a posebice onih koje dolaze iz socio-ekonomski slabije razvijenih sredina i okolnosti, za daljnji razvoj karijere i rad u STEM (engl. Science, Technology, Engineering, and Mathematics) području.  Nakon pripremnih edukacija i trodnevnog kampa u Zagrebu početkom siječnja ove godine, planirano je da djevojke radom na projektu razviju jedan vlastiti lokalni projekt kojima će riješiti jedan okolišni, društveni ili ekonomski problem u svojoj lokalnoj sredini, koristeći STEM metode i pristup.

Jedna od 50 srednjoškolski je i Maja Peroš iz Svetog Križa Začretja, učenica 1.razreda Zdravstvenog učilišta u Zagrebu, Farmaceuti, koju je za GO STEM kamp predložio i nominirao njezin profesor biologije Hrvoje Malić. Maja je u kontaktu i dogovoru s učiteljima i prijateljima svoje bivše škole osmislila i razvila lokalni projekt revitalizacije školskog vrta “Mali vrtek” u suradnji sa Učeničkom zadrugom “Začretko”. Projektom je planiran u nekoliko faza. U prvoj fazi izrađen je plan rada i aktivnosti s razrađenim metodama. U OŠ je pred ravnateljem g. Dariom Šimagom, voditeljicom zadruge gđom Jadrankom Tepeš te članovima Učeničke zadruge i volonterima odrađena prezentacija projekta preko “Obrasca za samostalni GO STEM lokalni projekt”. Projektom je planirana revitalizacjia školskog vrta i voćnjaka, u sklopu koje bi se na povišenim vrtnim gredicama zasadili nasadi lavande i smilja, a  u voćnjaku bi se posadile nove sadnice jabuka, krušaka i šljiva. Osim rezultata produkcije u vidu svježeg, netretiranog voća za školsku kuhinju i sirovine za pilot proizvodnju macerata i balzama, projekt će imati direktne pozadinske efekte jer se stvaraju preduvjeti praktične edukacije u “laboratoriju na otvorenom”, kroz praćenje sezonskog i životnog ciklusa biljaka. Planirana je i nabavka WiFi analizatora svojstva i parametara okoliša (zemljišta) u vidu pH, vlažnosti, temperature i insolacije, putem kojeg bi se dobiveni podaci obrađivali, analizirali i prezentirali u odgovarajućim formatima kao input za potrebne aktivnosti oko kvalitetnijeg rasta i razvoja biljaka i sadnica. Projekt je odobren i prihvaćen od strane OŠ i Učeničke zadruge “Začretko”, odnosno odobren i mentoriran od strane udruge Bioteka koja će ga sponzorirati sredstvima potrebnim za njegovu provedbu. Trenutno smo u fazi pripreme povišenih gredica za sadnju lavande, smilja i nevena, uređujemo terene u voćnjaku i pripremamo zemljišta za sadnju voćaka. Također, po odobrenim sredstvima za financiranje projekta, nabavljamo sadni materijal i gnojiva te dio potrebnog alata. Nastavak aktivnosti je planiran u predstojećim vikendima.

 [više]

Posjet učenica iz OŠ Đurmanec

Autor: Kristina Varžić, 8. 5. 2023. 10:12

  Krajem travnja je Projektna skupina naše škole ugostila skupinu učenica iz OŠ Đurmanec s kojima surađuju u eTwinning projektu Znam i mogu!. Dočekale su ih na željezničkoj stanici te im je šetnja do škole i kasniji povratak do željezničke stanice bila izvrsna prilika za razgledavanje mjesta i kratko turističko vodstvo jer je dan bio prekrasan. Uslijedilo je druženje u knjižnici, razgledavanje i upoznavanje naše škole te dogovaranje daljnjih aktivnosti. Na ovakvim ugodnim druženjima vrijeme uvijek naglo proleti te je povratak učenica u Đurmanec došao jako brzo. 

 [više]

Dan i noć PMF-a

Autor: Kristina Varžić, 8. 5. 2023. 09:09

  U petak, 5. 5. 2023. su učenici koji pohađaju dodatnu nastavu iz geografije i kemije posjetili Prirodoslovno matematički fakultet koji je organizirao Dan i noć PMF-a. Studenti PMF-a su na zanimljiv i poučan način predstavili svoj rad na svim područjima kojima se bave (kemija, geografija, biologija, matematika i fizika). Učenici su na zabavan način učili o znanosti te pokazali izvrsno znanje u pojedinim radionicama. Njihova znatiželja za znanost bila je iznimna kao i snalaženje u putovanju vlakom i gradskim prijevozom. Veliku pomoć u realizaciji osigurala je i pomoćnica u nastavi Željkica Mrkoci. Voditeljice terenske nastave bile su Jasmina Martinjak Futivić i Jadranka Tepeš.

 

 [više]

Kako ispravno zaustaviti krvarenje iz nosa?

Autor: Kristina Varžić, 8. 5. 2023. 08:59

 U sklopu školskog projekta Zdravlje, gđa Nikolina Ferenčak, majka učenika koji polazi našu školu, održala je predavanje i radionicu Kako zaustaviti krvarenje iz nosa. Aktivnost je bila namijenjena svim učenicima i učiteljicama PŠ Mirkovec. Učenici su na zabavan i lak način naučili kako pravilno zaustaviti krvarenje iz nosa. Gospođa Nikolina je kroz jedan nastavni sat te kroz sve etape sata djecu podučila  da je najvažnije umiriti osobu, da krvarenje iz nosa nije opasno i ne traje dugo, te otklonila zablude u vezi zaustavljanja ove vrste krvarenja. Nakon kratkog i sažetog predavanja, učenici su odradili praktični dio u kojem su se jako dobro snašli. Zahvaljujemo se našoj gošći predavačici koja je svojim predavanjem obogatila naš projekt.

 [više]

Soroban olimpijada 2023.

Autor: Damjan Zagorec, 5. 5. 2023. 15:25

Na praznik rada u zagrebačkoj osnovnoj školi Marina Držića održala se druga Soroban olimpijada. Ovo međunarodno natjecanje u japanskom brzom računanju, okupila je više od 130 natjecatelja. Ovakav način računanja uči djecu logičkom razmišljanju, razvijanje fokusa i koncentracije te ih upoznaje s japanskom kulturom.

Olimpijadi je nazočio japanski majstor sorobana te osnivač Japanske međunarodne Soroban organizacije Shungo Ko.

Soroban akademija održava se i u našoj općini kao izvanškolska aktivnost, a u koju su uključeni i neki naši učenici. Tako je njih petero, Viktorija Barić, Karlo Mokrovčak, Bartol Zagorec, Bruna Zagorec i Mila Zrinščak sudjelovalo u soroban olimpijadi te su dobili medalje za sudjelovanje, a Bartol Zagorec osvojio je i 3. mjesto u svojoj kategoriji. Osim naših učenika polaznica istog soroban tečaja je i učenica zabočke osnovne škole, Leona Vrančić, koja je osvojila 1. mjestu u svojoj kategoriji. Čestitamo svim učenicima na postignutim rezultatima. Učenike je pripremao trener sorobana Damjan Zagorec.

Vezani članak.

 

 [više]

Županijsko natjecanje Sigurno u prometu

Autor: Kristina Varžić, 5. 5. 2023. 11:10

  U petak 28.4.2023. održano je županijsko natjecanje "Sigurno u prometu" u Područnoj školi Hrašćina. Sudjelovalo je osam ekipa odnosno 32 učenika iz osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije.
  Učenici naše škole osvojili su 2. ekipno mjesto te su imali slijedeće rezultate:
1. mjesto Ivana Mokrovčak
1. mjesto Aleksandar Krznar
4. mjesto Luka Peroš
13.mjesto Katja Jeršek
 
  Ivana Mokrovčak i Aleksandar Krznar predstavljat će našu školu odnosno županiju na državnom natjecanju u Zadru od 23. do 26. svibnja 2023. Čestitamo učenicima i mentorici Boženi Belanović!
 
 
 
 [više]

Pripreme za prvi razred

Autor: Kristina Varžić, 5. 5. 2023. 08:08

   U srijedu su nas je u pratnji svoje tete posjetilo četvero mališana iz obrta za čuvanje djece "Točkica". Htjeli su vidjeti kako izgleda škola u koju kreću na jesen. Proveli smo ih kroz sve njima zanimljive dijelove škole, a najviše smo se zadržali u druženju s 1. b razredom koji je za naše malene goste pripremio prigodnu pjesmu i druženje. Nakon što su mališani probali sjesti u školske klupe i počastili nas jednom svojom pjesmom, zaključili smo da su spremni za prvi razred!

 [više]

Wilkommen natjecanje

Autor: Kristina Varžić, 2. 5. 2023. 11:55

  U subotu, 22. travnja održan je drugi krug međunaradnog natjecanja Willkommen iz engleskog jezika. Našu školu predstavljalo je šestero učenika u tri kategorije: Luka Kučko, Jakov Mihovilić, Marcel Ferenčak, Aleksandar Krznar, Dorotea Piljek i Lorena Turk. Bez obzira na ishod, već smo sad ponosni na njih!

 [više]

UPISI U GLAZBENU ŠKOLU!!!

Autor: Kristina Varžić, 27. 4. 2023. 08:21

Poštovani učenici i roditelji,

u četvrtak i petak, 4. i 5. svibnja 2023. će se održavati upisi i audicija za 1. razred osnovne glazbene škole Područni odjel Sv. Križ Začretje. Upisi i audicije će se održavati od 17:00 sati nadalje u OŠ Sv. Križ Začretje.

Mogući su upisi na: trubu, klarinet, trombon, tubu, rog, saksofon, flautu, violinu, violončelo, harmonika, klavir i gitaru.

Prezentacije pojedinih instrumenata možete pogledati na sljedećem linku:

https://youtu.be/CunWqK5GLpQ

Molim vas da se javite u GŠ Pregrada na broj (049) 377 234, putem maila: glazbena.skola.pregrada@kr.t-com.hr ili popunite obrazac čiji link je u nastavku kako biste dobili termin za audiciju i sve relevantne informacije.

UPISI U 1. RAZRED OGŠ PREGRADA PO SV. KRIŽ ZAČRETJE; ŠKOLSKA GODINA 2023./2024. - Google obrasci

 [više]

Proslava 185. rođendana naše škole

Autor: Kristina Varžić, 25. 4. 2023. 10:07

 Proslava 185. rođendana naše škole održala se kroz tri dana, od 18. do 20. travnja. U utorak je u sklopu GFUK-a u  holu škole gostovao HIT TEATAR s nagrađivanom predstavom Udavače. Srijeda ujutro je bila namijenjena učenicima i njihovom doživljaju obljetnice kroz nastavni dan sastavljen od radionica, a popodne se u Muzeju Žitnica održala 11. Večer zavičajne poezije i predstavljanje Malog kajkavskog rječnika začretjanskoga kraja autorice Štefanije Roškar. U četvrtak se održala svečana pripredba u kojoj je prisutnima dočarana bogata povijest škole upotpunjena uspješnim učeničkim glazbenim i glumačkim izvedbama. Prije samog programa su uzvanike  ispred škole plesom dočekale Začretske mažoretkinje, a  glazbene točke su izveli puhački orkestri Ivo Tijardović i Pačetanci. Uzvanici su tijekom priredbe uživali u izvedbama orkestra i zbora škole, dramske skupine, KUD-a Sveti Križ Začretje i nastupu učenika glazbene škole Pregrada. Učenici su uprizorili za školstvo zaslužnu groficu Sermage i zaslužnog progresivnog ravnatelja s početka 20. st., Oscara Wölfla. Prisutnima se ispred škole obratio ravnatelj škole Dario Šimag, a prigodne govore održali su i načelnik općine Sveti Križ Začretje Makro Kos, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać te pročelnica upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu naše županije Mirjana Smičić Slovenec. Ona je ravnatelju škole uručila Županovu zahvalnicu povodom godišnjice školstva.  Tijekom priredbe je prikazana prezentacija s fotografskom dokumentacijom povijesti i rada škole od njenog osnutka daleke 1838. godine sve do danas. Ona je prisutnima dočarala prostore, mjesta i zgrade u kojima se održavala nastava, zatim stare i novije zajedničke fotografije djelatnika škole te fotografije iz svakodnevnog života škole. U predvorju škole je postavljena izložba uvećanih crno-bijelih fotografija iz druge polovice 20. st. Gosti su mogli razgledati sve foto-albume koje škola čuva, od 1961. godine do danas, i izložbu knjižnične zavičajne zbirke.  

Škola od ove obljetnice posjeduje i svoj vizualni identitet čiji je autor Rajko Gregurić, a koji će zasigurno uskoro postati prepoznatljiv simbol OŠ Sveti Križ Začretje.

Mali broj škola u našoj županiji se može podičiti tako velikom obljetnicom kao što je 185. godina postojanja i djelovanja. Tako stara škola ima prebogatu povijest i vrlo je izazovno osmisliti program obilježavanja obljetnice u kojem ni jedan važan dio prošlosti ne bi bio izostavljen. Uoči proslave je ravnatelj Dario Šimag ugostio umirovljene ravnatelje Slavka Sinkovića i Mladena Rajačića te ravnateljicu Šteficu Petrač koji su svojim bogatim iskustvom i memoriranjem bitnih detalja pomogli u stavljanju naglasaka na najvažnija događanja u prošlosti.

Poveznica na prezentaciju o povijesti škole:

https://youtu.be/WO-bENUf5v0

 [više]

Noć knjige s robotima i dronovima

Autor: Kristina Varžić, 25. 4. 2023. 09:33

 Prošla je još jedna Noć knjige koju smo u vrlo poticajnom i ugodnom okruženju proveli u Muzeju Žitnica sa stručnjacima koji su nas uveli u svijet robota i dronova. Zahvaljujemo Denisu Kotarskom i Alenu Šćuricu na entuzijazmu koji su iskazali prezentirajući nam svoj projekt o dronovima. Praktični dio i mogućnost upravljanja jednom takvom letjelicom osobito je zainteresirala prisutne učenike dok je ostali dio publike imao konkretnija pitanja za naše predavače.  Mogla se razgledati i izložba knjiga znanstveno-fantastične tematike, od prvog takvog hrvatskog romana (Milana Šufflaya - Na Pacifiku god. 2255.) do klasike poput Odiseja u svemiru Arthura C. Clarkea. Udruga Djedovina je pripremila mali antikvarijat te su svi posjetioci mogli besplatno uzeti knjige koje su pobudile njihov interes. 

 Svetokriški knjižničari i ovim putem još jednom zahvaljuju suradnicima na pomoći u realizaciji i gostima na dolasku na Noć knjige!
 [više]

Radionice povodom obljetnice školstva

Autor: Kristina Varžić, 25. 4. 2023. 09:30

U srijedu, 19. travnja je u našoj školi bilo vrlo dinamično i "drugačije" jer su se održavale radionice za učenike povodom 185 godina škole. Ova prezentacija će vam barem djelomično dočarati atmosferu toga dana te raznolikost i bogatstvo 21 održane radionice....

https://youtu.be/lhvhhkMmNI8

 

 [više]

Večer zavičajne poezije

Autor: Kristina Varžić, 25. 4. 2023. 09:22

 Prošlih deset Večeri poezije već nas je uvjerilo kako se dolazak na ovu manifestaciju uvijek isplati, ali i ove godine smo se nanovo iznenadili emotivnošću i kvalitetom ovog programa. Inspirativna dječja interpretacija stihova svetokriških autora koja se ispreplitala s prekrasnim melodijama i izvanrednom glazbenom izvedbom članica vokalnog sastava Kirjales ostavila nas je bez daha. Večer je dodatno upotpunila promocija Malog rječnika začretjanskog kraja autorice Štefanije Roškar, umirovljene učiteljice hrvatskog jezika. Njen emotivni govor većini je prisutnih izmamio suze. Ovaj rječnik čiji je nakladnik naša škola, vrijedan je doprinos očuvanju lokalne jezične baštine i veliki napor autorice u borbi protiv zaborava u globalizacijskom vremenu u kojem živimo. Njegov izlazak na svjetlo dana prigodno se poklopio s našom velikom školskom obljetnicom i dodatno oplemenio program naše trodnevne svečanosti. 11. Večer zavičajne poezije bila je izvanredan uvod u svečanu priredbu koja se sljedeći dan održala u školi. Voditeljica projekta Večer zavičajne poezije je pedagoginja Nevenka Siković.

 [više]

Noć knjige

Autor: Kristina Varžić, 20. 4. 2023. 20:39

 U petak 21. 4. održat će se već tradicionalna nacionalna manifestacija Noć knjige koju organiziraju općinska i školska knjižnica. Ovogodišnja tema je umjetna inteligencija te vas pozivamo na predavanje o robotima i dronovima koje će održati naši svetokriški stručnjaci iz tog područja - Denis Kotarski i Alen Šćuric. Učenici su se s njima već upoznali tijekom STEM weeka koji se održao u našoj školi i uvjerili se u njihov stručnost i zainteresiranost za prenošenje znanja na zanimljiv način. Predavanje je namijenjeno učenicima i građanstvu, a održat će se u Muzeju Žitnica u 19 sati. 

Veselimo se vašem dolasku!

 [više]

Svečana priredba

Autor: Kristina Varžić, 19. 4. 2023. 22:23

   Pozivamo Vas na svečanu priredbu povodom 185 godina školstva u Svetom Križu Začretju koja će se u holu škole održati u četvrtak, 20. 4., u 11 sati. Očekuje vas raznolik i bogat program u kojem ćete moći vidjeti raznolikost talenata učenika škole i naših gostiju. Veselimo se vašem dolasku! 

 [više]

Večer zavičajne poezije

Autor: Kristina Varžić, 18. 4. 2023. 18:20

  Pozivamo vas na Večer zavičajne poezije i predstavljanje Malog kajkavskog rječnika začretjanskog kraja autorice Štefanije Roškar koji će se održati u Muzeju Žitnica  u srijedu, 19.4, u 19 h. Stihove će interpretirati učenici naše škole. 

  Veselimo se vašem dolasku!

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Tražilica
Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Brojač posjeta
Ispis statistike od 19. 6. 2023.

Ukupno: 33142
Anketa
Za što najviše koristiš svoj pametni telefon (mobitel)?
Forum
Korisni linkovi

Arhiva dokumenata
HAIKU ZBORNIK 4. a

CMS za škole logo
Osnovna škola Sveti Križ Začretje / Školska 5, HR-49223 Sveti Križ Začretje / os-sveti-kriz-zacretje.skole.hr / ured@os-sveti-kriz-zacretje.skole.hr
preskoči na navigaciju