preskoči na sadržaj

Osnovna škola Sveti Križ Začretje

 > Naslovnica
Vijesti

Projekt Girls own STEM

Autor: Kristina Varžić, 9. 5. 2023.

Udruga Bioteka iz Zagreba provodi projekt Girls own STEM čiji je cilj osposobiti 50 srednjoškolki s područja Hrvatske, a posebice onih koje dolaze iz socio-ekonomski slabije razvijenih sredina i okolnosti, za daljnji razvoj karijere i rad u STEM (engl. Science, Technology, Engineering, and Mathematics) području.  Nakon pripremnih edukacija i trodnevnog kampa u Zagrebu početkom siječnja ove godine, planirano je da djevojke radom na projektu razviju jedan vlastiti lokalni projekt kojima će riješiti jedan okolišni, društveni ili ekonomski problem u svojoj lokalnoj sredini, koristeći STEM metode i pristup.

Jedna od 50 srednjoškolski je i Maja Peroš iz Svetog Križa Začretja, učenica 1.razreda Zdravstvenog učilišta u Zagrebu, Farmaceuti, koju je za GO STEM kamp predložio i nominirao njezin profesor biologije Hrvoje Malić. Maja je u kontaktu i dogovoru s učiteljima i prijateljima svoje bivše škole osmislila i razvila lokalni projekt revitalizacije školskog vrta “Mali vrtek” u suradnji sa Učeničkom zadrugom “Začretko”. Projektom je planiran u nekoliko faza. U prvoj fazi izrađen je plan rada i aktivnosti s razrađenim metodama. U OŠ je pred ravnateljem g. Dariom Šimagom, voditeljicom zadruge gđom Jadrankom Tepeš te članovima Učeničke zadruge i volonterima odrađena prezentacija projekta preko “Obrasca za samostalni GO STEM lokalni projekt”. Projektom je planirana revitalizacjia školskog vrta i voćnjaka, u sklopu koje bi se na povišenim vrtnim gredicama zasadili nasadi lavande i smilja, a  u voćnjaku bi se posadile nove sadnice jabuka, krušaka i šljiva. Osim rezultata produkcije u vidu svježeg, netretiranog voća za školsku kuhinju i sirovine za pilot proizvodnju macerata i balzama, projekt će imati direktne pozadinske efekte jer se stvaraju preduvjeti praktične edukacije u “laboratoriju na otvorenom”, kroz praćenje sezonskog i životnog ciklusa biljaka. Planirana je i nabavka WiFi analizatora svojstva i parametara okoliša (zemljišta) u vidu pH, vlažnosti, temperature i insolacije, putem kojeg bi se dobiveni podaci obrađivali, analizirali i prezentirali u odgovarajućim formatima kao input za potrebne aktivnosti oko kvalitetnijeg rasta i razvoja biljaka i sadnica. Projekt je odobren i prihvaćen od strane OŠ i Učeničke zadruge “Začretko”, odnosno odobren i mentoriran od strane udruge Bioteka koja će ga sponzorirati sredstvima potrebnim za njegovu provedbu. Trenutno smo u fazi pripreme povišenih gredica za sadnju lavande, smilja i nevena, uređujemo terene u voćnjaku i pripremamo zemljišta za sadnju voćaka. Također, po odobrenim sredstvima za financiranje projekta, nabavljamo sadni materijal i gnojiva te dio potrebnog alata. Nastavak aktivnosti je planiran u predstojećim vikendima.
Tražilica
Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Brojač posjeta
Ispis statistike od 19. 6. 2023.

Ukupno: 33462
Anketa
Za što najviše koristiš svoj pametni telefon (mobitel)?
Forum
Korisni linkovi

Arhiva dokumenata
HAIKU ZBORNIK 4. a

CMS za škole logo
Osnovna škola Sveti Križ Začretje / Školska 5, HR-49223 Sveti Križ Začretje / os-sveti-kriz-zacretje.skole.hr / ured@os-sveti-kriz-zacretje.skole.hr
preskoči na navigaciju